KULT Magasins höjdpunkter från 2024 – krönikor
Någon måste säga det. Att sporten är överskattad, att vänsterkillar saknar självinsikt eller att plusbetyg är folkligt.
Det har blivit dags att lista några av årets mest uppmärksammade krönikor.
”Den viktigaste hobbyn av dem alla”
Hilda Stenshäll reflekterar över sin aversion mot sport och undrar om den verkligen är värd så stort utrymme, i synnerhet inom kulturen. ”Inget annat mänskligt intresse ges samma rätt att lägga sig som en stoppkloss framför allt annat” menar hon.
Twin Peaks 34 år senare – därför är salongen fortfarande fullsatt
Genom att kategorisera fansen – som estetikälskaren eller analytikern – redogör Lilly Zinhle-Tembe för varför Twin Peaks: Fire Walk With Me (1992), prequeln till kultserien Twin Peaks, som floppade vid premiären nu har en så hängiven fanskara.
Saknar vänsterkillar självinsikt?
Andrea Roos skriver om killar som upptäcker sitt politiska engagemang – men är det av genuint intresse eller bara ett trendigt yttre?
Kulturjournalistik + betyg = sant?
Tidigare i år gjorde Aftonbladet Kultur det obligatoriskt för tidningens kritiker att sätta sifferbetyg på litteraturrecensioner. Olivia Karlsson Lexberg reagerar på utveckligen: ”Man kan inte låta bli att undra om det under ytan av genuin oro över plusbetygens större påverkan på kulturjournalistiken gömmer sig lite folklighetsförakt. Betygsskalor är trots allt något som traditionellt har reserverats för nöjesredaktionerna, för det folkliga”
Det är dags att ta soft girls på allvar
Vad döljer sig bakom soft girl-trenden? Signe Rönnegård granskar fenomenet och frågar sig om detta egentligen kan vara nyckeln till att orka förändra samhället. Är det dags att börja ta soft girls på allvar?
Angående den årliga debatten om shorts: Gå i kloster
Den återkommande debatten om shortsens varande eller icke-varande på män grundar sig i ett krav om att göra sig attraktiva för kvinnor i alla lägen. Det menar Carl Rising.
Katy Perrys comeback ger mig girl boss-ptsd
När Katy Perry släpper singeln woman’s world – producerad av Dr. Luke, som tidigare stämts av artisten Kesha för att ha drogat, sexuellt trakasserat och våldtagit henne – frågar sig Daria Spitza om det hela är en parodi på både titeln och tidsandan låten approprierar på.
Att klandra hiphopen är enkelt – men det är att vara oärlig mot sig själv
I kölvattnet av mordet på C.Gambino får debatten om musikens koppling till vapenvåldet ytterligare ammunition, helt enligt tradition. Men är det musiken som är boven i dramat, eller snarare nedmonteringen av viktiga samhällsfunktioner som skapat parallellsamhällen präglade av hopplöshet och misstro? Det frågar sig Daniel Miettinen-Singhateh.
Gen Z – generationen som slutade arbeta?
Lata, inte längre kapabla att arbeta under press och ständigt utmattade. Så beskrivs Generation Z. Eskil Simonsen felsöker de nya på arbetsmarknaden.
Reaktionerna på Jonathan Glazers Oscarstal visar att antisemitismen finns överallt
Antisemitism lurar bakom varje hörn. Om det är något som bevisar att den existerar i kretsar där den inte påstås finnas, så är det reaktionerna på Jonathan Glazers tacktal på årets Oscarsgala. Det skriver Paul Dakwar.