Bild: Nicki Mirani

Fem år med KULT – Våra bästa noveller

KULT Magasins födelsedagsvecka är i full gång, och idag fortsätter firandet med att lyfta fram några av våra skribenters och insändares bästa noveller från åren som gått.


Tjuvnätter

Illustration: Noa Persson

Selma Löfman skriver om en flicka som i nattens stillhet smyger vid en pojkes fönster, driven av en inre konflikt som speglas i de föremål hon stjäl.


Spår

Illustration: Axel Jakobsson

Niko balanserar mellan rutin och förändring, medan en kall morgon på caféet väcker frågor om livets riktning. William Thomas novell utforskar relationer, ensamhet och viljan att förändras.


Dusty Blues

Illustration: Olle Svensson

Vad är bäst – novell eller dikt? Långt eller kort? Flödande eller intensivt? Beskrivande eller gestaltande? Oavsett om du föredrar det ena, det andra, eller båda två så är det din lyckodag idag. I två olika versioner skriver Vendela Lundegårdh om eldsvådan, sjöjungfrur, Greken, himmelshål, döden och ett år utan minnen.


Gilbert

Illustration: Elvira Svensson

”Jag ville inte ha spaden. Jag skulle gräva med hjälp av mina svaga men ilskna händer.”

Segen Meles har skrivit novellen Gilbert.


Ett litet liv

Illustration: Olle Svensson

Anton Fahlgren berättar historien om Tobias. Hur han kom till världen en augustidag och om fotbollens roll i livet.


Far & Son

Illustration: Noa Persson

Julius Olofsson skriver om en far och hans femåriga son under en stranddag som förvandlas till en mardröm. En berättelse om vardag, kärlek och kaos.


En olämplig värdinna

Illustration: Bella Boccard

Filippa Kindblom skriver om den förbaskade parasiten som gnager på kött och suger i sig allt blod.


Ägget

Illustration: Vanja Ivarsson

Efter att ha lagt ett ägg finner en kvinna tröst i en märklig koppling till änderna vid Fyrisån. Alva Neu har skrivit novellen Ägget.


Karp som jultradition

Illustration: Noa Persson

Vladimir Oravsky skildrar en familjs kamp mellan tradition och modernitet – allt centrerat kring en karp som vägrar bli en delikatess.


Vänner som kramas

Illustration: Ida Björkbäck

”Mitt försommarjag vill följa efter henne, slänga mig på mina bara knän på torget, imitera jesusstatyn därute, dö för att hon ska glömma mina synder.”

Astrid Hedenström berättar om ett möte mellan två människor, där gamla känslor och osäkerhet väcks till liv i en katedral.


Ett hjärta av fingrar och luft (oral history)

Illustration: Hugo Hernqvist

Elis Monteverde Burrau berättar om Walter som castar canceränglar och samlar allt under paraplybegrepp. För Walter finns det inga delar i cancer, gud och hjärtat – allt kommer styckvis.


Sorgbassäng

Illustration: Noa Persson

Lejla Cato skriver om en flicka som simmar och simmar. Äter och äter keso med ica-cookies. Och en ensam, röd baddräkt.

B-A-B-Y

Illustration: Noa Persson

Fanny Lindstedt Grahn skriver om konceptet kvinnlighet och att bli kvinna – om att kämpa med kvinnlig identitet och om att fetischera sig själv. Eller egentligen bara en historia om en tjej som kallas för Baby.


Souvenirer

Illustration: Maria Svensson

En morgon vaknar Hans upp som en råtta. Hans familj är förbluffad, men Hans har ett mål: att komma iväg till jobbet. Lisa Melander har skrivit novellen Souvenirer.


Survival of the fittest

Illustration: Olle Svensson

I Nora Fortes novell möter vi en passagerare på en lång bussresa där tid, rum och relationer till andra passagerare smälter samman.


Stockholmsnätter är faktiskt ett ganska dåligt bandnamn

Foto: Rasmus Erichs Lång

Om en trettioåttaåring frågar om du går på konstskola så svarar du ja. Oberoende om det är sanningen eller inte…

Ali Alonzo bjuder på en fragmenterad och rå skildring av en ung persons tankar och upplevelser, där det absurda och det realistiska kolliderar.


Nuvole Bianche

Illustration: Mira Larsson

Marcus Ehrenholm utforskar en berättares övergång från fysiskt lidande till existentiell förvandling, där kroppen upplöses och allt blir en del av något större.


Väntrummet

Illustration: Mira Larsson

De gulgråa tapeterna och den kvava luften i väntrummet medan man väntar på sin tur. David Brignoli beskriver något som börjar som en enkel väntan utvecklas till en förvriden upplevelse av tid och rum.