Kollage: Nicki Mirani

I valet och kvalet: Vem är Tim Walz?

Klara Larsson är en skribent från Göteborg, med fokus på amerikansk politik. Det här är första delen av hennes kolumn ”I valet och kvalet”, som kommer att publiceras varannan vecka inför valet i USA den 5 november.


Efter en dryg veckas spekulation i medierna kring Kamala Harris val av parhäst inför det amerikanska valet den 5 november, så stod det klart att ansvaret faller på Minnesotas guvernör Tim Walz. Efter att ha varit en relativt okänd profil i det demokratiska partiet, har nu Walz blivit såväl en ikon som messias för demokraterna, och en evigt växande huvudvärk för republikanerna. Men vem är han, den där lite rara, äldre mannen med den för breda slipsen, och varför antas han av vissa vara demokraternas väg till Vita huset?

Född i West Point, Nebraska, i en by på drygt 3000 invånare, men uppvuxen enligt sina egna beskrivningar bland höbalar och boskapsdjur på vischan, så representerar Walz allt det demokraterna alltid velat, men aldrig kunnat, vara. Demokraterna har kontinuerligt läckt väljare från landsbygden i en stadig Mississippi-flod mot det republikanska partiet och mer eller mindre krystade studiebesök på majsodlingar i Kentucky har gjort lite för att täppa till hålet i båten. Len Fatica, en demokratisk lokalpolitiker från djupröda Bulloch County, Georgia, menar i en intervju med ABC News att det demokratiska partiet har ”forgotten the rural voters a long time ago”. Men som en blixt från en klar himmel, eller från Nancy Peliosis djupaste, hemligaste drömdagbok, intågar Tim Walz på spelplanen.

Inte bara är Walz född på landsbygden, han är också militär veteran, geografilärare på en kommunal skola och amerikansk fotbollstränare. Fotbollstränare! Veteran! Walz personifierar allt det Harris inte är: den perfekta vita mannen, med lagom flint och tjocka glasögon, som ser både kramgo och käck ut men som man hellre hade gjort arg än besviken om man dök upp bakfull till skolans fotbollsmatch. Läraren som tog klivet från pedagogiken, in i politiken, och som hållit sig precis utanför rampljuset, tills det var hans tur att kliva ut på den nationella scenen.

Från mittendemokrat till Tampon Tim – vad vill Walz?

En helt vanlig, mjölk-till-maten-kandidat, vars charm och lättsamma småstadskarisma är som scoutad för att smeta ut alla tveksamma rynkor i pannan hos mittenväljare på landsbygden i vågmästarstaterna Pennsylvania, Arizona och Georgia. Walz är inte heller, trots Donald Trumps tröstlösa försök, någon radikal-liberal hippie. Som kongressledamot för Minnesota, dit Walz och frun Gwen flyttat på tidigt 2000 tal, har han sponsrat lagförslag på båda sidor av den ofta infekterade partigränsen. Han röstade för Obama Care och stärkta reglementen kring fackföreningar, men även för strängare asylregler och för fortsatt finansiering av kriget i Irak och Afghanistan.

Som guvernör har det dock sett annorlunda ut. Efter att ha blivit framröstad i ett jämnt val 2019, så har Walz drivit en stark, och i jämförelse progressiv politik, som legalisering av cannabis, införandet av gratis skollunch till alla barn, och fri tillgång till mensskydd i skolorna. Det senare renderade kritiker (läs: Donald Trump) till att benämna Tim Walz som ”Tampon-Tim” – huruvida öknamnet är en bra republikansk taktik för att driva in viktiga röster i vågmästarstaterna är ännu osagt.

Foto: Matt Rourke/AP

Cat-ladies eller weird? J.D. Vance kritiseras, Walz hyllas

En snabb bildgoogling säger mer än 1000 ord, eller hur var det nu igen? En sökning på ”Tim Walz” visar direkt ett 20-tal bilder där vicekandidaten ler, och ger intrycket av att vara den där snälla läraren du går till, när du insett att inte alla andra i klassen tycker att killar är äckliga och tjejer ju är så mycket snyggare (true story: Walz var ansvarig för skolans ”Gay-Straight Allience” redan på 90-talet, då han ansåg att det var viktigt i rollen som fotbollstränare). Bland resultaten är även en bild på familjen Walz, med sonen Gus och dottern Hope lite osmidigt inklämda i hörnet när en äldre dam ska ta en selfie med för kort arm och för många motiv. 17 åriga Gus, som under demokraternas partikonvent blev en stor snackis när han under en känslomässig passage i pappans tal ställde sig upp med tårar längs kinderna, pekade mot scenen och ropade ”that’s my dad!”. Systern Hope är namngiven efter den långa period av infertilitetsproblem som makarna Walz gått igenom, något guvernören har använt som patos för att driva frågan om tillgång till IVF och aborträttigheter.

Men om man sent på natten av oklara anledningar skulle få en impuls att bildgoogla senatorn J.D. Vance, Donald Trumps vicepresidentkandidat, så är det inga stora leenden och sneda tänder, eller blödigt namngivna döttrar som dyker upp. Vance tittar istället sammanbitet in mot kameralinsen, eller talar med höjt finger framför en skuggad Donald Trump, som väntandes på en stundande dom. Kontrasterna blir starka: den snälla, gammelsmurf-liknande läraren som av händelse råkar vara både veteran och fotbollstränare, mot den yngre författaren av boken Hillbilly Elegy. Boken där Vance spenderar 263 sidor med att omsorgsfullt beskriva mammans och lokalsamhällets kollaps på grund av ekonomisk kris och opiatproblem, för att sedan knyta ihop säcken på sidan 264 med att det ändå var deras eget fel – de var tydligen bara lata. Vance har även blivit ökänd för hans kommentar i en intervju med Fox News 2021, där senatorn kritiserar det demokratiska partiet för att vara styrt av ”childless cat ladies” som är ”miserable at their own lives and […] want to make the rest of the country miserable, too.” Detta har senatorn sedan bett om ursäkt för, när klippet åter cirkulerade efter J.D. Vances nominering som vicepresidentkandidat och renderade kritik från det demokratiska partiet.

Foto: Julia Nikhinson/AP

Höjda röster även inom det republikanska partiet väcker misstro över J.D. Vances chanser mot Tim Walz. Den omstridde och radikalkonservativa kommentatorn Ben Shapiro sa själv i sin onlineshow att ”if you had a time machine, if you go back two weeks, would [Trump] have picked J.D. Vance again? I doubt it.” Walz prisas även som marknadsföringsgeni efter att ha myntat konceptet ”weird”, alltså att republikanerna med Trump och Vance i spetsen är rent krasst konstiga, något som har fått stort genomslag i medierna. Walz verkar gå från klarhet till klarhet, medan Vance faller efter. Enligt en mätning från AP-NORC så leder Tim Walz över J.D. Vance i popularitet, med 36 % av amerikanerna positivt inställda till hans kandidatur, jämfört med hans motståndares 27 %. Walz kan använda detta för att locka över de mittenväljare som ställer sig negativa till Vances retorik och konservativa, restriktiva åsikter om till exempel abort och IVF.

Är Tim Walz för bra för att vara sann? Finns det ett skelett, eller en gammal fotbollsrival, i garderoben? Hur axlar den trots allt relativt oerfarna guvernören pressen från partiet, och påhoppen från motståndarna? J.D. Vance har, efter påtryckningar även från sitt eget parti, gått med på att debattera Tim Walz i en livesänd TV-debatt den första oktober. Först då kan väljarna få bilda sin egen uppfattning om vem som är bäst lämpad att vara co-pilot till kulmen av de mest dramatiska valkampanjerna i modern historia.

Text: Klara Larsson