I valet och kvalet: Trumps nya bästis Elon Musk köpte en VIP-biljett till den politiska teatern
Klara Larsson är en skribent från Göteborg, med fokus på amerikansk politik. Hennes kolumn ”I valet och kvalet” publiceras varannan vecka inför valet i USA den 5 november.
En av dem är en techbiljonär som påstår att demokratin är död vid en demokratisk valseger. Den andra en tidigare realitystjärna, dömd brottsling, och nuvarande presidentkandidat. Detta är kärlekshistorien om Donald Trump och Elon Musk – en historia kantad av svarta MAGA-kepsar, mordförsök och korruption.
Elon Musk är världens rikaste man. Han beräknas sitta på en privat förmögenhet värderad till över 260 miljarder dollar. Det är omkring 2,7 biljoner svenska kronor, eller 36 000 snittpris-sjuor på Östermalm. Han kan när som helst vara var som helst på planeten jorden. Eller längre bort än så, eftersom mannen själv är grundaren till projektet ”kolonisera Mars”. Planeten, alltså, inte den lilla byn Mars, belägen i de västra delarna av vågmästarstaten Pennsylvania, USA.
”I’m not just MAGA, I am Dark MAGA”
Av alla ställen Elon Musk hade kunnat vara på, så valde han att åka två mil norr om Mars, Pennsylvania, till industristaden Butler. Ett namn som för alla USA-valsknarkare renderar akut spänningshuvudvärk. Det var nämligen här som Donald Trump med nöd och näppe lurade döden, när han blev skjuten i örat under ett kampanjtal i mitten av juli.
Varför bestämde sig denna partipolitiska allätare för att ge upp sin förvisso förvirrande, men fördelaktiga neutralitet?
Söndagen den 5 oktober återvände Donald Trump till Butler för första gången sedan attentatet, för ett nytt kampanjmöte. Men denna gången var han inte ensam. Hoppande ut på scen med händerna sträckta över huvudet kom biljonären Elon Musk, som efter skotten i somras offentligt ställde sig bakom Trumpkampanjen. Publiken jublade ”in Musk we trust!”, och Donald Trump svarade ”come here, Elon! Take over, just take over!”.
Musk hade dagen till ära tagit på sig matchande svarta byxor och en svart blazer, över en t-shirt med trycket ”Occupy Mars”. På huvudet bar han en Make America Great Again-keps, men inte av den klassiska röda sorten, utan en rockigare, helsvart version. Musk tog till podiet och inledde sitt anförande med handen på kepsens kant.
”As you can see, I’m not just MAGA. I am Dark MAGA,” sa biljonären, som är född och uppvuxen i apartheidens Sydafrika.
Elon + Donald = sant
Efter modeshowen spenderade Musk stora delar av sitt tal med att övertyga väljarna att ta sig ut och rösta på valdagen den femte november. Mycket, om inte allt, står på spel, menar han, och uppmanade republikanerna att dra med ”alla de känner och alla de inte känner” till vallokalerna. ”If you don’t, this will be the last election,” säger X-ägaren, ”that’s my prediction”. Musk antyder alltså att demokratin kommer kollapsa, och de fria valen vara ett minne blott om demokraterna vinner valet. Varför eller hur detta skulle ske nämns inte.
Elon Musk har blivit en partipolitisk huvudsponsor, vars miljarder delvis finansierar Trumps kampanjande – fakta och bevisbörda förlorar sin relevans, när man är ”all in, baby” för Donald Trump.
Musks grumliga ambitioner
Men Musk har inte alltid varit en die-hard Dark MAGA-supporter. Hans politiska historia är ett färgglatt canvas av miljonbelopp skickade hit och dit över höger- och vänsterskalan. Han har donerat pengar till George W. Bush och Donald Trump, men har även bidragit ekonomiskt till både Obamas och Clintons kampanjer under valet 2008. Han har kallat Joe Biden ”en fuktig sockdocka”, men samtidigt kritiserat Trumps invandrarfientliga politik. Ett beteende som är vanligt hos rika donatorer, som gärna står med ena foten i vardera läger för att försäkra sig om att man har en väg in i Vita huset oavsett valresultat.
Man kan fråga sig vad som hände – varför bestämde sig denna partipolitiska allätare för att ge upp sin förvisso förvirrande, men fördelaktiga neutralitet? Svaret står Donald Trump för.
Presidentkandidaten har vid upprepade tillfällen klargjort att Elon Musk har en öppen inbjudan till en möjlig plats i Trumps kabinett, under en än så länge hypotetisk andra mandatperiod. Men Musk gav honom nobben, med förklaringen att han antagligen inte har tid för något Vita huset-knäck. Vad han har tid för, mellan VD-uppdragen på SpaceX, Tesla och X, är dock en konsultroll kring frågor rörande skatter och ekonomi. Musk har tidigare lyft kritik mot hur den federala staten spenderar sina pengar, och vill göra bot med ”onödiga statliga regleringar”.
Detta skulle ske under ett nytt departement: Department of Government Efficiency, eller DOGE. Rimligtvis en homage till meme-hunden med samma namn, från cirka 2012. Musk erbjöd sina tjänster till Trump med en AI-genererad bild, publicerad på X.
Kärlek börjar alltid med korruption
Det är kanske inte så konstigt, egentligen. Den brokiga kärlekshistorien mellan Elon Musk och Donald Trump säger allt man behöver veta om modern amerikansk politik. Farsen är som följer: en biljonär, på god väg att både kolonisera Mars och bli en mediemogul, donerar mångmiljonbelopp till den republikanska valkampanjen. Donald Trump – som ligger långt efter Kamala Harris i tävlingen om insamlade donationer – vill säkerställa det finansiella stödet från denna oförutsägbara politiska vilde, och erbjuder honom därför fritt politiskt spelrum; en plats i hans kabinett, en konsultroll eller en ministerpost.
Kritiker till Musks inflytande ser med oro på Trumps nära relation till techbiljonären. I ett politiskt landskap där åkrarna är fulla av ogräs från lobbyister och hemliga donatorer, riskerar Elon Musk och Donald Trumps relation att gå från Twitterflörtande till ren och skär korruption.
Men Donald Trump har inget alternativ. Vallokalerna öppnar om mindre än en månad, och i ett val som sannolikt kommer att vinnas av kandidaten med den största plånboken, så är det In Musk We Trust som gäller, hela vägen till Vita huset.
Text: Klara Larsson