I valet och kvalet: Debatt-debaclet
Klara Larsson är en skribent från Göteborg, med fokus på amerikansk politik. Hennes kolumn ”I valet och kvalet” publiceras varannan vecka inför valet i USA den 5 november.
”Illegala aliens” äter hundar i Ohio, Kamala Harris är marxist och världens ledare skrattar åt Donald Trump. Den första (och sista) debatten mellan Harris och Trump blev en prime-time-show som lämnade mycket osagt kring det hyfsat väsentliga ämnet: politiken.
Klockan tre på onsdagsmorgonen svensk tid klev Kamala Harris och Donald Trump ut på scenen i Philadelphia. De två kandidaterna skulle presentera sina respektive agendor för första gången, men även presenteras inför varandra då detta, smått häpnadsväckande, var den första gången de politiska tungviktarna möttes.
Kamala Harris var på tårna direkt och stegade över scenen för att sträcka ut handen till sin motståndare. ”I’m Kamala Harris”, presenterade hon sig själv, ”let’s have a good debate”. Donald Trump tog henne i hand, och svarade: ”Nice to meet you. Have fun”. Introduktionen kändes lika charmigt onaturlig som civiliserat uppfriskande. En hittills icke skådad skärva av normalitet mitt i stormens öga; ett handslag mellan två motpoler på varsin sida av historien. Detta var första gången två kandidater tog i hand i samband med en debatt på åtta år. Men när en och en halv timme hade passerat så blev det inget avslutande handslag. Då hade klyftan mellan republikanen Trump och demokraten Harris åter rivits upp framför TV-rutorna hos 67 miljoner amerikaner.
Harris på hälarna
Debatten inleddes med valets hetaste fråga: ekonomin. Första frågan gick till vicepresidenten. En simpel, tydlig fråga: har amerikaner det bättre nu än de hade för fyra år sedan? Svaret blev Harris lågvattenmärke under debatten. En längre replik som hoppade från hennes egen medelklassuppväxt och den pågående bostadskrisen till ”kärleken till småföretagare” och hennes Clinton-klingande plan om en ”opportunity economy”. Det blev, bitvis, en väldans röra. Harris lyckades nå fram med ett konkret budskap kring sänkta skatter för småföretag och familjer, om än på omvägar.
Ordet tilldelades sedan Donald Trump för republikanens första, och tydligaste, kommentar för kvällen. Som taget ur en dystopisk kokbok beskyllde han Biden för inflationen, och för att amerikaner inte har ”råd att köpa flingor, bacon eller ägg – folket i vårt land är absolut döende med vad de [Biden/Harris] har gjort!” Ah, de tre komponenterna i den av många forskare högt ansedda kostcirkeln – mjöl, fläsk, och kolesterol!
Budskapet var stundtals förvirrande och kängorna många, men presidenten lyckades att gång på gång återkomma till navet för den republikanska valrörelsen: Harris representerar ytterligare fyra år av ”Bidenomics” och är högst ansvarig för de skenande priserna i matbutiken och på bostadsmarknaden. Enligt Trump har inte Harris en ekonomisk plan över huvud taget: ”Hennes plan är Bidens plan! Den är typ fyra meningar lång!”, sa presidenten, som tvingade Harris på defensiven.
Trump tappar tålamodet
Trots trevande första steg ur startblocken så kom Harris sig snabbt på banan. På frågan om aborträttigheter meddelade vicepresidenten att hon kommer att säkerställa alla kvinnors rätt till abort. Ett svar som märkbart upprörde Donald Trump, som i replik inledde med stora bokstäver om att ”demokraterna har abort i nionde månaden! […] De säger att bebisen kommer att födas, och sedan kan vi bestämma vad vi ska göra med den. Med andra ord, så kommer de att avrätta bebisen!”. Normala saker att prata om under kampanjens viktigaste timme i historiens kanske jämnaste val: motståndarens påstådda avrättning av bebisar. Tydligen.
I diskussioner inför debatten vädjade Trump-kampanjen till sin kandidat att vara ”happy Trump” och inte ”mean, bully Trump”. Snarlikt hur en underbetald förskollärare resonerade för att få mig att sluta bita mina förskolekompisar i sandlådan (ej framgångsrikt). Man undrar om denna brokiga skara politiska sakvetare slet av sig tupéerna på sitt kampanj-HQ, när Trump öppnade munnen och gormade att ”i Springfield så äter de hundarna. Personerna som kom in, de äter katterna! De äter husdjuren till personer som bor där!”.
Trump, nu mer röd än orange i ansiktet, refererade till ett nyhetsinslag från Ohio som plockades upp av högerextrema medier, där illegala flyktingar från Haiti påstås ha kommit till Ohio för att sno folks husdjur (och vilda gäss?) och helt enkelt käka upp dem. Uppgifter som sedan har dementeras och avfärdats som det rasistiska påhitt det är. Man kan undra; var detta den ”Happy Trump” vi hoppades få se?
”I kölvattnet av den första och enda debatten står Harris som odiskutabel vinnare”
”Jag menar, snacka om extremt!” svarade Harris, som skrattade närmast föraktfullt, skakade på huvudet och vände sig för att tala direkt till det amerikanska folket. Den tidigare distriktsåklagaren Harris gillrade framgångsrika fällor för en märkbart irriterad Trump att falla in i. Harris vände till exempel en fråga kring migration och gränssäkerhet, en av demokraternas mest sårbara punkter, till att be väljare att titta på Trumps kampanjmöten, där ”folk går hem tidigt, av utmattning och uttråkan”.
Tjuvnypet fick Donald Trump på kroken. I stället för att visa på Harris ovilja att redovisa en plan för gränsen, så inledde Trump sin replik med ”hon sa att folk går tidigt från mina möten. Folk går inte till hennes möten! Vi har de största mötena, de bästa mötena!”. Harris, till synes nöjd med utfallet, vilade hakan på en välmanikyrerad hand, och drog på munnen. Läsare minns det demokratiska konventet i slutet av augusti, där Barack Obama klev upp på scenen och kommenterade Donald Trumps ”märkliga besatthet med ’mötes’-storlekar …”. Mötesstorlek är bevisligen vägen in under skinnet hos den tidigare presidenten.
I kölvattnet av den första och enda debatten står Harris som odiskutabel vinnare, även hos konservativa mediejättar som Fox News. Historiskt sett brukar vinnaren av den första debatten (Bidens tidiga begravning ej inräknad) se en 1,7 % ökning i mätningarna, och Harris medvind avtar inte där; senare samma kväll gick megastjärnan Taylor Swift ut på sin Instagram och gav sitt stöd till Harris och Walz kampanj. Trump var dock snabb med att gå ut på sin egen sociala medieplattform Truth Social med att han minsann hade vunnit stort, och kritiserade vad han kallar en ”tre-mot-en debatt” där ABC-programledarna ska ha verkat ihop med Harris, genom lätta frågor och utebliven faktakoll i realtid.
Sent på torsdagskvällen meddelade Trump-kampanjen att man kommer tacka nej till en revanschmatch mot Harris. Det blir ingen ny debatt. Oberoende av utfallet den femte november, så kan bataljen tidigare i veckan ha varit Donald Trumps sista på debattscenen. Åklagaren Harris trevande start blev sedermera en timmes stilstudie i hur man sätter Donald Trump på plats. För det finns inget som Trump gillar mindre än att bli en ”loser”.
Text: Klara Larsson