KULT
Musik
Intervjuer
Listor
Liverecensioner
Recensioner
Litteratur
Intervjuer
Listor
Noveller
Poesi
Recensioner
Opinion
Insändare
Satir
Film
Intervjuer
Listor
Recensioner
Konst
Fotografi
Illustrationer
Intervjuer
Teater
Intervjuer
Recensioner
Annonsering
Redaktion
Om Oss
KULT
KULT

KULT är ett fullständigt obundet, ofiltrerat och oförstörbart nätmagasin. Vi publicerar texter om kultur, konst och allt annat som gör livet värt att leva.

Om ossRedaktionAnnonsering

Vill du skicka en insändare till KULT? Mejla oss på insandare@kultmagasin.se

Vill du komma i kontakt med redaktionen? Mejla oss på red@kultmagasin.se

Ansvarig utgivare: Daria Spitza

ISSN: 2004-4712

© KULT Magasin

Instagram

Facebook

TikTok

Twitter

Spotify

Patreon

RSS

Kollage: Nicki Mirani

Alternativ biokultur i sommar – här är visningarna du inte får missa

När varmare tider rullar in över en förväntansfull semesterbefolkning, rullar även biografen ner duken för årets stora sommarfilmer. Blockbustersäsongen står för dörren, redo att mätta en hungrig publik med dunder och brak på de största IMAX-dukarna. Samtidigt växer ett annat fenomen. Det är mindre spektakulärt, men kanske mer oroande: streamingtjänsternas dominans över vår konsumtion. Algoritmbaserade rekommendationer, ett oändligt scrollande genom förutsägbart innehåll, och en upplevelse som förflyttas från salongen till soffan, från duken till skärmen. I kölvattnet av denna bekvämlighet följer en urvattning av filmens särart.

Men vad händer när de mindre biograferna och alternativa filmarrangemangen presenterar sina egna program? När folkbiografer, ideella initiativ, filmfestivaler, utomhusbio och pop up-visningar erbjuder något annat, något mer nischat, mer närvarande, mer levande? I kontrast till det industriella filmflödet, där berättelser slipas ner till minsta gemensamma nämnare för att passa trender och globalt snäva preferenser, finns en växande längtan efter det lokala, oväntade och konstnärligt utmanande. En levande filmkultur handlar just om detta: att skapa rum för film som inte enbart är en produkt utan en upplevelse, en konstart och en plats för gemenskap.

Den alternativa biografkulturen blir ett slags motstånd mot passivitet, mot det lättkonsumerade, mot det förutsägbara och mot de algoritmstyrda streamingtjänsterna som alltför länge har dikterat vårt tittande. Det finns alltså lyckligtvis ett flertal alternativ för oss som tröttnat på denna likriktning, för oss som längtar efter en levande filmkultur och slagkraftiga filmupplevelser. Här nedan listas ett gäng alternativa filmvisningar du inte får missa i sommar!


Besök din lokala folkbiograf – en nyckel till en mångsidig filmkultur!

Bild: The Phoenician Scheme / Universal Pictures

När du kliver in på en lokal folkbiograf, en indiebio, eller testar koncept som till exempel frukostbio eller barnvagnsbio, är det mer än bara biljetten du betalar för. Du investerar i något större än filmen, du stöder en filmkultur som lever och växer nära publiken.

Folkbiografer, som Folkets Bio med sina 18 biografer från Luleå till Malmö, är ofta rum för samtal, evenemang och lokal identitet. Här visas filmer som annars skulle passera obemärkt förbi i den kommersiella visningskontexten, ambitiösa filmer, konstnärligt tyngda dokumentärer och internationella arthouse-regissörer.

Koncept som barnvagnsbio och frukostbio skapar nya publiker och bryter traditionella mönster. Exempelvis erbjuder Folkets Bio i Umeå barnvagnsbio med skötbord, dämpat ljud och avslappnad stämning. I Stockholm, på den självständiga biografen Bio Rio på Södermalm, hålls barnvagnsbio två gånger i veckan med det nyaste filmvalen som bland annat nyinspelningen av Draktränaren och Wes Andersons The Phoenician Scheme.

På Bio Roy i Göteborg har frukostbio blivit ett återkommande inslag. Titt som tätt, och alltid på söndagar, bjuds publiken in till en stillsam start på dagen där nybryggt kaffe, frukost och film tillsammans bildar en mjuk övergång mellan helg och vardag. Här ges inte bara möjlighet att se kvalitetsfilm i gott sällskap, utan också att mötas i ett rum där samtal, skratt eller tyst samförstånd får plats. Det blir en slags filmisk andningspaus innan vardagen drar igång.

Stockholms filmfestival – Sommarbio 35 år och Boat-In

Bild: 10 orsaker att hata dig / Buena Vista Pictures Distribution

Stockholms filmfestival markerar sitt 35-årsjubileum med att återigen bjuda in till en av Europas största och mest stämningsfulla utomhusbio. Mellan den 13-17 augusti förvandlas Rålambshovsparken till en öppen biosalong där filmklassiker projiceras på en 90 kvadratmeter stor duk, en storslagen visningsyta som bäddar för äkta biomagi under sensommarhimlen.

Med fri entré och ett noggrant sammanställt program under temat Bad Romance, bjuder festivalen på en kollektiv filmfest som återupprättar en dimension av filmkonsten som ofta går förlorad i dagens kommersiella flöden. Under kvällshimlen får ljuset från duken en nästan poetisk kvalitet: det är filmens gemensamma kraft, dess magi i realtid, som träder fram.

Bland årets utvalda titlar återfinns bland annat 10 orsaker att hata dig, När lammen tystnar och Twilight, alla inslag i temat Bad Romance – en hyllning till kärlekens skuggsidor – när passionen brinner för starkt, går för snabbt eller slutar i kaos.

Som en försmak på festligheterna introduceras i år även ett helt nytt koncept: Boat-In – Nordens första biovisning på vatten. Den 8 augusti, med Stadshuset som fond och en dubbelsidig bioskärm flytande i Riddarfjärden, bjuds publiken in till att uppleva Wes Andersons kultklassiker The Life Aquatic with Steve Zissou från land eller egen båt. En originell sammansmältning av stadslandskap, vattenrum och filmkonst, helt gratis, öppet och tillägnat stadens filmälskare.

Filmklassiker på stor duk

Bild: Sunshine / Fox Searchlight Pictures

Många av oss bär på ett djupt rotat känslomässigt förhållande till film. Vissa filmer har inte bara präglat vår barndom eller ungdom, utan också format vårt sätt att se på världen. Oavsett om det handlar om ikoniska milstolpar i filmhistorien, kultklassiker med lojal fanbase eller visuella verk som förändrat vårt sätt att förstå mediet, så finns det ett särskilt värde i att återvända till dessa filmer, särskilt när de får nytt liv på bioduken.

I sommar öppnar Filmstaden dörrarna för en serie nyvisningar av filmhistoriska pärlor, ett program som kan beskrivas som en cinefilisk godispåse. Här samsas stumfilmens poesi med modern science fiction, med titlar som spänner över decennier och genrer.

Bland höjdpunkterna återfinns Charlie Chaplins Guldfeber (1925), en stumfilmsklassiker vars slapstickhumor och melankoli fortfarande berör. Chaplins ikoniska gestalt, The Tramp, får här möta både den amerikanska drömmen och dess mörka baksida, allt fångat i en visuell stil som fortfarande inspirerar samtida filmskapare.

Från det lågmält poetiska till det audiovisuellt omskakande: den banbrytande japanska animationen Akira (1988) återvänder i en 4K-restaurering som inte bara förstärker filmens estetiska kraft utan även ger nytt andrum till dess visionära cyberpunk-värld. Med sin kompromisslösa stil och tematiska djup om identitet, teknik och samhällskollaps är Akira fortfarande ett banbrytande verk inom den animerade filmen.

Därutöver presenteras moderna klassiker som Sunshine (2007), Danny Boyles existentiella rymdepos med filosofiska undertoner, och Christopher Nolans Inception (2010), vars komplexa narrativstruktur och utforskande av drömmens semiotik fortfarande diskuteras flitigt inom både populärkultur och akademiska kretsar.

Utomhusbio

Bild: Amelie från Montmartre / UGC Fox Distribution

När sommarnätterna dröjer sig kvar och städerna öppnar upp sina torg, parker och kajkanter, då vaknar en av filmens mest magiska former till liv – utomhusbion. Det är filmens återgång till det kollektiva rummet, där duken hissas upp under bar himmel och publiken bänkar sig bland filtar, popcorn och kvällsbris. En form som suddar ut gränsen mellan stad och berättelse, mellan verklighet och fiktion.

I Malmö arrangerar Panora en serie utomhusvisningar, där noga utvalda filmer projiceras på stor duk i olika stadsdelar, ett möte mellan stadens puls och filmens eftertanke. I Norrköping bjuder filmföreningen Flimmer på sommarbio i Vasaparken och visar klassiker såväl som publikfavoriter. I Umeå bjuder Umeå Filmfestival för tolfte året i rad in till en stämningsfull utomhusbio i Döbelns park den 29 augusti, där den franska moderna klassikern Amelie från Montmartre visas.

Utomhusbioturnén med Bygdegårdarnas Riksförbund är tillbaka i augusti 2025, med nya och klassiska filmvisningar som A Complete Unknown, Sällskapsresan och Den svenska torpeden, i över 70 bygdegårdar i åtta distrikt i landet.

Den 16 juli bjuder Uppsala kommun in till sommarens stora filmkväll i det gröna, när Hospitalsträdgården förvandlas till utomhusbio. I samarbete med Big Crowd Factory blir det en helkväll med musik, foodtrucks och avslappnat parkliv, allt innan filmen rullar igång vid solnedgången på en 84 kvadratmeter stor duk.

Göteborgs filmfestival arrangerar återigen sin uppskattade utomhusbio Open Air den 23 augusti på Stigbergets Brygga på Ringön, med utsikt över Göta älv och filmen A Complete Unknown på stor duk. Dessutom blir det regionala visningar i Partille, Vårgårda, Mölndal och Lindome.

Vad utomhusbion erbjuder är mer än bara ett annorlunda sätt att se film. Det är en återerövring av offentligheten, en möjlighet att dela en berättelse tillsammans i den fysiska världen. Det är också ett lågtröskelalternativ som inkluderar alla, oavsett vana, bakgrund eller ålder. Dessutom är det ofta helt gratis. Så packa fika och en filt, ta med en vän och upplev filmen där den blir som allra trevligast: under öppen himmel, mitt i sommarkvällen. Utomhusbion är inte bara nostalgi – det är biografkultur i sin mest levande, tillgängliga och demokratiska form.

Text: Jacob Leonard Vega

2025-07-05

Insändare
Insändare
insandare@kultmagasin.se
Nicki Mirani
Nicki Mirani
nicki.mirani@kultmagasin.se