KULTs ultimata julspellista: Våra bästa jullåtar
Vi är nu inne i årets näst sista vecka, och juletiden kunde inte kommit lägligare. Men vad vore ni och framför allt vi utan KULTs alldeles egna jullista? I den oändligt djupa, snöbeklädda skogen av jullåtar och otaliga covers därtill är det svårt att finna vad som faktiskt bringar julefrid eller vintermys. Är det klassikerna från flera decennier före du ens var född? Är det de nyare dängorna som får en att vilja styra upp ett fasligt styr utan dess like? Eller är det kanske de alternativa låtarna som trots jultemat inte dränker ljudbilden i klockor och bjällror? Oavsett har vi exakt det ni behöver för en alldeles idyllisk vintervecka, vare sig julfirande står på schemat eller ej.
Nedan har vi skrivit om några av våra julfavoriter, men om ni snabbt vill ha en lista att spela till glöggmyset så är det bara att klicka här!
Amason – En god, god, god jul
Man vill ju inte vara den som är den som skapar nytt liv i debatten om låtar som Last Christmas, Fairytale of New York, All I Want For Christmas Is You (med flera) är uttjatade eller inte. Av alla saker man kan tjafsa om kring julbordet efter några snapsar för mycket kan detta nog vara ett av de mest värdelösa men också återkommande samtalsämnena. Men julfanatiker eller inte – vi uppskattar alla när några nya och fräscha jullåtar läggs till i julspellistan (som för de flesta inte har uppdaterats sedan Spotify lanserades).
Bandet Amason har mer eller mindre lyckats med det mesta så varför skulle inte samma sak gälla för en jullåt? I låten En god, god jul från 2018 får man en klassisk och hjärtvärmande jullåt men med en liten alternativ tvist på det hela. Amanda Bergmans välbekanta röst och pianospel är alltid tillräcklig för att värma upp frusna vinterhjärtan så det känns väl egentligen mer eller mindre som en självklarhet att bandet skulle lyckas skapa en jullåt med hög klassikerpotential… och som ännu inte hunnit bli uttjatad.
Gustav Stjernkvist
Destiny’s Child – 8 Days of Christmas
I 8 Days of Christmas gör Destiny’s Child en nedräkning till julafton. Låten inleds med en melodisnutt från folkfavoriten Jingle Bells, men ersätts strax därefter av en upprymd R&B-produktion. I musikvideon befinner sig trion i en julpyntad leksaksaffär där de bär matchande tomtedräkter och kreolörhängen. 8 Days of Christmas släcker, i både sång och video, den nostalgiska törsten efter Y2K.
Låten är fräck i sättet den mäter julen i en materialistisk bemärkelse. “On the second day of Christmas my baby gave to me / The keys to a CLK Mercedes”, och senare “How I love him for his generosity”. Det är en tydlig kontrast till den annars sedliga julmusiken, där summeringen oftast landar i att julen endast består av kärlek. Men ack, så medryckande och festlig den är, och essentiell i varenda jullista som finns!
Zejneb Rauf
Adolphson & Falk – Mer jul
Med allt fett och socker som vi stoppar i oss under juletiderna så behövs något med attityd för att balansera ut det vemod som kommer med paltkoman. Något som drar oss upp ur soffan vid handleden och bjuder upp till att påbörja kaloriförbrukningen genom dans. Jag talar såklart om Adolphson & Falks klassiker. Mer jul är inte helt genretypisk för julmusik, det enda som egentligen gör den “julig” är de enstaka bjällrorna och duons text som kräver – ja, mer av julen helt enkelt. Det känns snarare som en poppig och textmässigt punkig låt som maskerats med tomteskägg.
Likt hur julskinkan, även om den kanske numera är vegansk, måste finnas på julbordet så måste Mer jul finnas på jullistan. Om någon i släkten, mot all förmodan, skulle ha tröttnat på den här dängan är det bara att hälsa att det blir ingen jul utan Adolphson & Falk, det är sedan gammalt.
Robin Andersson
Donny Hathaway – This Christmas
This Christmas är som en öppen brasa, hur den bjuder in till värme i hemmet och själen. Den representerar julglädje i melodisk form, och har under åren tagit sig olika skepnader av flertalet artister. Jullåten, som ursprungligen släpptes år 1970 och framfördes av Donny Hathaway, tolkades senare av Christina Aguilera, Chris Brown och John Legend för att nämna några. Artister har genom åren modifierat This Christmas efter egen smak, men den starka förankringen i soul och R&B kvarstår i nästintill varenda version. Trumkompet och det betagande inslaget av blåsinstrument i låten kompromissas tacksamt nog inte heller bort i senare tolkningar. Hathaways mästerverk till jullåt är ett fantastiskt tillskott till julmyset!
Zejneb Rauf
Jona Lewie – Stop The Cavalry
Vad vore väl en julspellista utan en liten känga till staten och kapitalet? I sin protestsång från 80-talet kombinerar Jona Lewie kritik mot Storbritanniens krigföring med juliga melodislingor och det fantastiska instrumentet kazoo.
Narrativet är uppbyggt kring en fiktiv soldat, som trött på kriget och eländet drömmer sig bort till julen med en bultande önskan: att kunna fira julafton hemma, tillsammans med sin familj. “Hey, Mr. Churchill comes over here / To say we’re doing splendidly / But it’s very cold out here in the snow / Marching to and from the enemy / Oh I say it’s tough, I have had enough / Can you stop the cavalry?” sjunger Jona Lewie medan Frälsningsarmens eget brassband spelar i bakgrunden.
Jona Lewie har berättat att låten inte är knuten till en specifik historisk tid, utan försöker skildra den enskilda människans upplevelse av krig och de uppoffringar och krav som medföljer — samtidigt som den också ska fungera som en jullåt. “Mary Bradley waits at home / In the nuclear fall-out zone / Wish I could be dancing now / In the arms of the girl I love / Wish I was at home for Christmas” sjunger han och byter tid från andra världskriget och Churchill till 80-talets kalla krig och hot om kärnvapen. Låten känns lika aktuell idag som när den skrevs tyvärr, men lyckas ändå frammana en hel del hopp trots den sällsynt mörka tematiken.
Daria Spitza
ALBUM
Adolf Fredriks Musikklasser & Stockholms Musikgymnasium – Tusen juleljus
Vad vore en svensk jul utan den där magiska morgonen elva nätter före jul? För Körsverige är Lucia nästan odiskutabelt en större högtid än själva julafton i sig. Alarm som ljuder innan klockan slagit 05.00, oron om att inte få en sittplats med fri sikt mot altaret och svimfärdiga korister i vita nattlinnen som antingen släpar i backen eller blottar alldeles för mycket av deras frusna vader. Förutom det faktum att det fortfarande är något oklart varför vi i Sverige firar ett sicilianskt helgon, är det något speciellt med just Lucia.
Albumet Tusen juleljus har allt – klassikerna, de spexigare julsångerna, men även mer okända pärlor som kanske känns malplacerade på ett luciaalbum. Tänd några ljus, släck lamporna och gå upp i ottan för den (nästan) fulländade upplevelsen. Allt kommer falla på sin plats. Om inte, så kommer ni i alla fall förstå att den fulländade upplevelsen är värd att se fram emot.
Föredrar ni en visuell luciaupplevelse, men inte orkar gå upp riktigt så tidigt som krävs för att se ett luciatåg i kyrkan? Då tipsar jag om den bästa luciakonserten på Youtube istället.
Theo Hafström
Pentatonix – That’s Christmas To Me
Vissa artisters karriärer bygger nästan enbart på denna märkliga säsong. I takt med att den extrema konsumtionen ökar, ökar även den extrema konsumtionen av julmusik, så extrem att den går att leva på för resten av året. Ett band som tagit vara på människors osläckningsbara törst efter ny julmusik är Pentatonix, som nu släppt flera julprojekt än vad de flesta artister släppt album. Det bästa släppet måste nog dock vara den första fullängdaren That’s Christmas To Me från 2014.
Med moderna, klockrena a capella-arrangemang på några av de mest traditionella julsångerna lämnas lyssnaren med en fullängdare som skakar liv i julstämningen ordentligt. Albumet krönas dock med det enda originalspåret på skivan, tillika albumets titelspår. En lugnande, vackert arrangerad låt som känns för bra för att inte ha skrivits tidigare, och som så småningom borde räknas som en av julklassikerna. That’s Christmas To Me är en simpel, vurmande låt för julens alla små ögonblick som bringar lycka och frid i själen, utan att referera till den religiösa aspekten av högtiden – det är en jullåt för alla helt enkelt.
Theo Hafström
Hela jullistan hittar ni här!