Sommarläsning: våra bästa tips
Det är dags igen! Sommarpirr, ljusa nätter och sommarläsning. Den här vändan är det KULTs litteraturredaktörer som tipsar, och att smaken är som baken har nog aldrig varit mer uppenbart. Här finns garanterat något för alla – serieböcker, romaner, biografier och essäer. Från att citera Ellen Algren “När man ligger på stranden orkar man liksom inte ta sig genom nåt som närmast kan liknas vid en tjock, filosofisk dimma” till Lovis Bratt Deland “Något måste finnas även för oss som blir ofrivilligt existentiella av dötid” till Emma Motamed Shafie “Perfekt för dig som känner att man aldrig är för gammal för serietidningar!”. Vi önskar er en trevlig läsning och ett grattis till sommaren!
Detransition, baby – Torrey Peters
Okej, det här är en bok som typ precis kommit ut. Därför kan jag inte riktigt säga att det är min go-to-bok som jag återkommer till sommar efter sommar. Men jag känner på mig att den kommer bli det.
Med både humor och skärpa skriver Torrey Peters om genus, relationer och familjebildning. Reese är en transkvinna som verkligen längtar efter att bli mamma, men som gång på gång måste ställas inför faktumet att hon inte kan bli gravid. En dag ringer hennes ex, Ames. Han har råkat göra sin nya tjej Katrina gravid. Ames levde som transkvinna under hans relation med Reese, men har sedan dess detransitionerat och lever nu som man igen. Han har svårt att identifiera sig som en pappa med de normer och könsroller som följer. Han tror att ett queert föräldraskap skulle ta bort dessa könsroller – han kan då bara vara en förälder och inte en far. Ames föreslår att Reese, Ames och Katrina kanske kan uppfostra barnet tillsammans…?
Den här boken är, enligt mig, allt man vill ha i en sommarläsning. Den är intelligent (tror jag blev påtagligt smartare av att läsa den) samtidigt som den är jävligt lätt i sitt språk. När man ligger på stranden orkar man liksom inte ta sig genom nåt som närmast kan liknas vid en tjock, filosofisk dimma. Samtidigt är ett semesterutvilat jag tillräckligt mottagligt för att man ska kunna gräva lite djupare i sig själv. Insert Detransition, baby.
Ska inte puffa mig själv för mycket, men vill man läsa en intervju med Torrey Peters kan man göra det här.
Ellen Algren
popkulturens död – Natalia Kazmierska & Martin Aagård
Jag har dille på essäer. Eller tja, jag och alla andra. popkulturens död är inte bara en lättsam, underhållande och allmänbildande sommarläsning. Jag rotar fram den lite när som, trots att den har fyra år på nacken och att jag läst vissa delar flera gånger om. Det är lite grejen med essäer, inget tvång på att läsa allt i ett stuk. Eller att memorera vare sig fakta eller kuriosa för den delen. Du behöver inte ens läsa kapitlen i ordning.
Att anpassa sin läsning efter intresse är alltid trevligt, men med det sagt tvivlar jag starkt på att du skulle lägga boken ifrån dig utan att ha plöjt varenda sida. Man blir helt enkelt för nyfiken på vad journalisterna Martin Aagård och Natalia Kazmierska ska säga härnäst. De skriver så träffsäkert att läsaren får en ”intellektuell fomo” av att inte ta del av deras spaningar.
Jag skulle rekommendera denna bok till dig som vill lära dig the whole story bakom allt man typ vet men ändå inte. Twitterbråk, musikfestivaler, realitykändisar, storpolitik(er) och allt däremellan – låt mig hisspitcha popkulturens död som en crash course i referenser.
Lovis Bratt Deland
Inte din baby – Seluah Alsaati
Letar du efter en perfekt bok till dina sommarutflykter? En som är lätt att ta med sig och inte är 500 sidor lång – men som samtidigt stimulerar dig med en skön storyline och ett viktigt budskap?
Detta är mitt tips till dig. Inte din baby skriven av Seluah Alsaati handlar om Samira och hennes tre krav på grabbar. ”Han ska kunna bete sig, vara intelligent och kunna tillfredsställa en tjej”. Inga killar tidigare har lyckats nå upp till hennes krav. Tills hon träffar Nabil.
En mer enkel och lättläst bok, men som läsare blir man snabbt uppslukad av berättelsen tack vare Alsaatis snabba tempo. Hennes sätt att utmåla Samiras omgivning och bokens karaktärer ger berättelsen liv. Och jag lovar att jag fick en perfekt bild av Nabil (jag tror vi alla har träffat en Nabil…). Samtidigt lyckas hon även skildra en viktig historia som belyser ”toxic” förhållanden, när man tappar sig själv, men också om resan att hitta tillbaka till sig själv igen. Alsaati blandar komiska inslag tillsammans med teman om svartsjuka, ensamhet, hjärtekross. Men också om gemenskapen, lyckan och vänskapen.
Emma Motamed Shafie
Tillbaka till Reims – Didier Eribon
Min dille på essäer part two dedikerar jag till Tillbaka till Reims.
Jag läste denna – 100 år efter alla andra – under hösten i samband med Dramatens uppsättning av Didier Eribons biografiska essä. Mitt första intryck var positivt. Jag tyckte om berättarjaget och Eribons inbäddade övergångar mellan anekdot och sociologi. Kronologin är fram och tillbaka, mer som att han slänger in egna upplevelser och funderingar för att komplettera sina resonemang än tvärtom. Jaja, men något måste finnas även för oss som blir ofrivilligt existentiella av dötid.
Jag vill minnas att jag läste recensioner av både bok och pjäs i takt med att föreställningsdatumet närmade sig. Där var det andra bullar, om man säger så (peak Eric Rosén). Läs själv i sommar och avgör du!
Lovis Bratt Deland
Americanah – Chimamanda Ngozi Adichie
Vilka böcker jag än korsar under åren, så är detta boken som alltid drar mig tillbaka när juni månad närmar sig. Kan bero på att jag läste den för första gången en varm sommar medan jag solade (SPF-hypen hade inte tagit över än…) och njöt av sommarlovet. Kanske associerar jag boken till sommaren av den anledningen. Eller så vill jag bara läsa den igen för att den är så jävla bra.
Chimamanda Ngozi Adichies roman Americanah porträtterar förälskelsen mellan Ifemulu och Obinze som börjar redan under ungdomen i Nigeria. Men motgångarna börjar när Ifemulu reser till USA för studier. Komplex kärlek (som den alltid är) är ett upprepande tema i berättelsen och läsarna får följa Ifemulus likväl Obinzes resa i samverkan med livets utmaningar.
Utöver en kärlekshistoria skildrar Americanah frågor om rasism och klass i Nigeria och USA under vår samtid, och detta samhällskritiska perspektiv har Adichie vävt in i romanen. Läsarna får följa med på en resa som perfekt balanserar olika känslor som sorg, spänning och värme.
Emma Motamed Shafie
Min fantastiska väninna – Elena Ferrante
Du som ännu inte läst denna har en toppensommar framför dig. Boken inleder ”Neapelkvartetten” – fyra böcker publicerade under pseudonymen Elena Ferrante. Tetralogin tog stor plats på kultursidorna världen över, och den första boken publicerades redan för 10 år sedan medan den senaste kom 2015.
Böckerna berättar om att växa upp i femtiotalets Neapel. Läsaren följer Elena genom livets upp- och nedgångar. Allt från kärlek, uppfostran och familjerelationer till vänskap. Framför allt det sistnämnda. Huvudpersonen tampas med avundsjuka och missunnande men också avund, kärlek och besatthet. Kontrasterna utmärker Ferrantes sätt att skildra vänskap. En riktig sträckläsning, och grov separationsångest där mot slutet.
Lovis Bratt Deland
Iggy 4-ever – Hanna Gustavsson
Iggy 4-ever ger mig nostalgi till barndomen i och med att den är i serietidningsformat. Jag får tillbakablickar till när jag på sommarlovet cyklade till bibblan med solen rakt upp i ansiktet och en capri sun i handen för att låna alla serietidningar som fanns. Hanna Gustavsson skriver om Iggy som går i åttan och är trött på livet. Du hittar alla stereotypa inslag av ett tonårsliv. Tråkig skolgång, störiga killar och en bästis. Och sen såklart lite tonårsdrama. Iggy och bästisen Julle hamnar av en slump med ett gäng i nian i ett desperat försök att fly de stökiga killarna i deras egna årskurs. Samtidigt som de får hänga med de coola och äldre grabbarna så leder det även till komplikationer i deras egna vänskapsrelationer. Illustrationerna i serietidningen skildrar Stockholms alla hörn och kanter, vilket fick mitt lilla Stockholms-hjärta att bli helt varmt!
Iggy 4-ever är boken för dig som vill ha en lättsam och behaglig serietidning att läsa på semestern. Perfekt för dig som känner att man aldrig är för gammal för serietidningar!
Emma Motamed Shafie