MET-galan 2022 for dummies
Jag har alltid haft en sweet spot för MET-galan. Det är en ganska märklig form av eskapism att ligga vaken mitt i natten och maniskt följa en livestream som mest består av väldigt dåliga intervjuer och co-hosts som utför ett helt performancedansnummer på äggskal för att inte råka uppröra den otroligt överspända amerikanska kändiseliten. Trots det känner jag ett visst mått av ro när La La Anthony kränker en regissör genom att missa hans Oscars-vinst (vilket är svårt att klandra henne för, med tanke på den usla galan och det ännu löjligare slagsmålsspektaklet). Om någon så regisserad och putsad kan göra sådana misstag känns min taktlösa framfart i diverse sociala sammanhang lite mindre farlig.
Därför har jag, de senaste åren, gjort det som ganska få faktiskt tycks göra: suttit igenom hela Vogues livesändning från galans röda matta, och make no mistake: den är vansinnigt tråkig. Vid klockan 03.00 övervägde jag allvarligt att droppa ättika i ett infekterat nagelband för att smärtan skulle ge mig den sista dos energi jag behövde för att hålla mig vaken. Det är otroligt mycket mer värdigt att stå över, men eftersom jag som sagt dras till galan på samma sätt som mediokra kulturskribenter dras till dåliga Kardashian-takes är jag gladeligen er reporter på fronten!
Vad är The Met Gala?
Kort sagt, en insamlingsgala för Metropolitan Museum of Arts kostymavdelning som anordnas av amerikanska Vogue. Traditionsenligt äger galan rum den första måndagen i maj, med undantag av 2021, där den av pandemiskäl senarelades och bantades. Galan är också invigningsfest för museets årliga modeutställning, som i år går under rubriken America: An Anthology Of Fashion och är en fortsättning på förra årets utställning och tema. Det är helt enkelt lite gammalt hederligt skrammel à la föreningssverige, minus bingolotterna och kokkorven. MET-galan är dock kanske mest känd som modevärldens närmsta motsvarighet till Oscars-galan, även om det är en direkt förolämpning mot varenda inblandad designer.
Årets klädkod
Med inbjudan kommer även en klädkod, som inte nödvändigtvis är samma som temat på utställningen. Årets kod? Gilded Glamour, White Tie. White tie är egentligen direkt översättbart till frack, d.v.s. den mest formella av de västerländska klädkoderna. Gilded (betyder förgylld) glamour refererar till the gilded age, en period i USA mellan 1870 och 1900 som framförallt kännetecknas av en stor industriboom. Helt enkelt: societeten var snuskigt rika, och det syntes på deras kläder. Det är extravagant, det är utsmyckat, det är nya pengar. Det är också tungt inspirerat av det brittiska viktorianska modet, och är i stort sett en amerikaniserad variant av det.
Det finns egentligen två väldigt tydliga gilded-trender som är värda att känna till för att förstå årets outfits. Den första är turnyren, en form av krinolin som helt enkelt gör att din bak ser fullständigt enorm ut. Tänk på det som 1800-talets BBL. Den andra är harnesken, en rustningsdetalj. Livstycken och korsetter var inspirerade av dennas formgivning. Övriga vanliga detaljer var höga raka kragar, timglasfigur och puffärmar. Så, nog med historia.
Bäst och sämst klädda
Äntligen dags för mig att få ägna mig åt min favoritsyssla: ha otroligt starka åsikter om saker jag vet relativt lite om. Jag är av åsikten att man i första hand alltid ska följa temat, och därefter göra utsvävningar. Floppar man ändå kan man alltid falla tillbaka på att man iallafall gjorde någonting rätt och inte misslyckades totalt på alla fronter. Utan inbördes ordning följer mina listor på de fem bäst och sämst klädda under Met Gala 2022, med motiveringar som antagligen skulle kunna sågas av modevetenskapsprogrammets sämsta elev.
Bäst
1. Emma Corrin i Miu Miu
Det är svårt att inte älska The Crown-stjärnans excentriska look, inspirerad av Evander Berry Wall, dubbad till ”The King of Dudes” (med ”Dude” menas en välklädd man under gilded-perioden). De historiska referenserna är uppenbara, och Mods-känslan ofrånkomlig. MVG.
2. Laura Harrier i H&M
Det här är inte min absoluta favorit, men ett väldigt bra exempel på hur långt man kan komma med att förstå temat. Hennes smink och hår är out of this world, och detaljerna tar klänningen från att vara mossig till modern. Och, den svenska tönten i mig tycker alltid att det är kul att se H&M göra något såhär bra. Stäm mig!!
3. Gemma Chan i Louis Vuitton
Jag har sett en del delade åsikter om den här klänningen på Twitter, och jag kan förstå varför den vid första anblick kan kännas lite… off? Midjan är låg, turnyren enorm (tack gud) och capen vågad. Men det är ju också skitsnyggt? Dessutom har modehuset inför årets gala jobbat aktivt med hållbart mode, och jag är svag för lite gammal hederlig greenwashing.
4. Caroline Trentini i Danielle Frankel
Årets look, utan tvekan. Den brasilianska supermodellen, som kanske inte direkt är ett household name i Sverige, fick mig att skrika rakt ut av glädje och nostalgi. Det går inte att inte tänka på Charles James Butterfly Gown, och det går inte att se bättre ut.
5. Jordan Roth i Thom Browne
Tack gode gud för att någon vågade ta ut svängarna i år. Överlag var mattan mättad med så mycket mediokra kostymer att jag blev direkt spyfärdig.
Sämst
1. Anderson .Paak i Gucci
Florals? For spring? Groundbreaking.
2. Kieran Culkin i Dior
Väldigt mycket förvuxen trettonåring på sin kusins bar mitzvah-vibb. Porta honom permanent.
3. Kylie Jenner
Det är väldigt svårt att såga en outfit dedikerad till en död ikon, den framlidne Virgil Abloh, men jag hade faktiskt hellre varit död än iklädd det här. Förlåt, typ.
4. Kris Jenner i Oscar De La Renta
Konstigt att någon som var vid liv under gilded-eran inte kunde generera något bättre än såhär.
5. Kelvin Harrison jr. i Prada
Kul att se att vi redan nu får se ett smakprov på skurk-kostymerna i nästa Scooby Doo-film! Trist bara att en så bra skådis deltar i en sådan produktion. Jag vet inte om han borde sparka sin agent eller sin stylist. Kanske både och.