Julia Ravanis ställer rätt frågor med hjälp av historien och vetenskapen

Att kliva in i Julia Ravanis nya bok Emmys Teorem är som att kliva ombord på en resa som inte bara tar en genom tid och rum, men som även förklarar tid och rum, skriver Emira Dromberg.


När författaren och civilingenjören Julia Ravanis debuterade med den populärvetenskapliga boken Skönheten i Kosmos, förde hon samman fysikens värld med mänskliga upplevelser. Nu återvänder Ravanis med boken Emmys Teorem, även den en populärvetenskaplig skildring av fysik, matematik, historia och det mänskliga tillståndet. 

Boken kretsar kring den tyska matematikern Emmy Noethers liv och hennes betydelsefulla bidrag till vetenskapen. Titeln refererar till Noethers teorem som blir utgångspunkten i boken. Kortfattat innebär Emmys Noethers teorem att när något i ett fysiskt system inte förändras, finns det alltid något som bevaras. Ravanis presenterar teoremet på ett djupare och mer nyanserat sätt, där hennes pedagogiska och tillgängliga språk ger läsaren en fullständig och klar förståelse .

”Hennes tillvaro ifrågasattes av en tid och ett samhälle som upprätthöll normer kring kön, ålder och etnicitet som Noether själv avvek ifrån”

Med teoremet som vägvisare tar Ravanis med läsaren på berättelsen om en av världens mest betydelsefulla matematiker, vars liv under det tidiga 1900-talet begränsades av omvärldens syn på hennes kön och judiska bakgrund. Bokens essäform gör det möjligt för Ravanis att förena vetenskapen med en personlig ton där hennes egna reflektioner om människans villkor i en värld präglad av olika platsers skillnad, av oöverstigliga avstånd i tid och rum får ta plats. 

 “Det finns kroppar som inte måste välja väg. En elektron kan till exempel röra sig längs med flera vägar samtidigt…” I en del av boken gör Ravanis en koppling mellan elektroner och hur tillvaron begränsar våra val. I Emmy Noethers fall handlade det om hur hennes liv som matematiker begränsades. Hennes tillvaro ifrågasattes av en tid och ett samhälle som upprätthöll normer kring kön, ålder och etnicitet som Noether själv avvek ifrån.

Emmy Noethers teorem förstärkte Einsteins relativitetsteori och hennes närvaro samt undervisning på Göttingens universitet var både omtalad och subversiv under det tidiga 1900-talet. Hennes liv och öde, likt så många andras, har försummats och förlorats i historiens skuggor. Just därför blir det relevant när Julia Ravanis kastar ljus på ämnet.

Tillsammans med berättelsen om Emmy Noether bidrar författaren med nedslag av egna tankar i boken, vilket förstärker bokens patos. I ett av dessa personliga nedslag beskriver Ravanis hur hon under tonåren haft en uppfattning kring ett liv som inte kräver uppoffringar, drömmen om att få allt samtidigt. Karriären, familje- och kärlekslivet och en fritid som var fylld med lycka och framgång. En uppfattning som hon under senare år insåg var olik från den tillvaro som verkligheten skapar. 

Hela bokens uppbyggnad med vetenskapen och historien fungerar i en symbios med Julia Ravanis personliga reflektioner. Detta hjälper läsaren att både förstå och relatera till ämnen som kan vara främmande men djupt intressanta.