I väntan på R9 – Rihannas 30 bästa låtar
“I lost it.” Så svarade Rihanna häromdagen på en fråga på Instagram om var nästa album har tagit vägen. Trots att hon i början på förra året bekräftade att albumet skulle komma någon gång under 2019, är det fortfarande knäpptyst på musikfronten. Istället matas vi Fenty-produkter likt pannkakor hos farmor. Det vi vet är att det är ett reggaealbum som väntar, och att i princip halva Karibien har varit med i songwriting camps i hopp om att något ska bli tillräckligt bra för att hamna på det av fansen betitlade albumet R9. Kommer Rihanna ge reggaen dess efterlängtade renässans? Återstår att se, men det går inte att komma ifrån att sommaren 2020 onekligen vore en perfekt tidpunkt för detta (snälla).
I väntan på albumet har vi gått igenom hela hennes repertoar — från Barbados 17-åriga girl next door som blev scoutad av självaste Jay-Z, till hela världens ANTI-världsstjärna som gör exakt som hon vill och när hon vill, uppenbarligen. Här har du Rihannas 30 bästa låtar, allt från de största hitsen till de bortglömda guldkornen! Vill du lyssna medan du läser? Slå på Spotifylistan här.
30. Talk That Talk
Om man skulle sätta fingret på vad en typisk Rihanna-låt är, skulle fingret hamna på Talk That Talk. En klassisk blandning mellan hiphop och R&B, kryddat med en hook som fastnar direkt.
29. Sex With Me
Sensuellt, självsäkert och snyggt. På Sex With Me omfamnar Rihanna åtråns flammor och leker kaxigt med sin status som sexikon utan att någonsin vika med blicken.
28. Close To You
Kan Rihanna briljera endast ackompanjerad av ett piano och dova stråkar? Klart hon kan.
27. FourFiveSeconds
Att Rihanna gjorde comeback med folksoul var en av de största chockerna 2015. Men var någon särskilt förvånad över hur bra hon gjorde det? Det tror jag inte.
26. Rehab
Känslofylld, post breakup-osande R&B från 2008. Behöver vi säga något mer? Rehab är vacker, sårbar och prickade definitionen av feels långt innan feels ens var en grej.
25. Cockiness (Love It)
Bland de mest experimentella låtarna i hennes repertoar. “Suck my cockiness, lick my persuasion”? Klockrent.
24. California King Bed
Produktionen, närvaron, rösten. California King Bed är en hjärtskärande vacker ballad där varje stavelse spricker av känslor, och där Rihannas förmåga att ge uttryck för precis varje nyans på skalan mellan saknad och längtan kommer till sin fulla rätt.
23. SOS
SOS initierade rollen som dansgolvsdrottning, en roll hon nu erhållit genom hela karriären. Kan det vara en av de längsta refrängerna i en poplåt någonsin? Den första pågår i hela 57 sekunder. Sångvänligt var det ja.
22. Higher
Higher är troligtvis en av Rihannas allra enklaste låtar: textförfattandet är simpelt, produktionen avskalad, hennes röst raspig och oslipad. Det gör låten vacker på ett väldigt direkt sätt, och det är svårt att inte imponeras av nakenheten och den fullständiga råheten i hennes starka röst.
21. Man Down
På Man Down blickar Rihanna tillbaka till sina barbadiska rötter och gör en låt i total reggae-anda. Vi befinner oss långt ifrån den finslipade popen och flörtiga R&B:n – Rihanna bjuder istället på en långt mycket mörkare och utstickande låt som breddar hennes repertoar och visar på att hon klarar av precis allt hon tar sig an.
20. Stay ft. Mikky Ekko
Rihanna och Mikky Ekko förstärker varandra fantastiskt på denna smäktande kärleksballad. Hängiven kärlek gestaltas med höga toner och en enkel produktion bestående av vackert pianospel. Resultatet är klassiskt och effektfullt.
19. Needed Me
Går det att göra hårdare R&B än såhär? Om någon av Rihannas låtar skapar en atmosfär så är det denna.
18. Love Without Tragedy / Mother Mary
Om man ser till textförfattandet är detta troligtvis Rihannas mest romantiska låt – rosor, smärta, James Dean-referenser — stundtals känns det som att Lana Del Rey suttit och författat denna pärla någonstans på en rökig klubb. Dubbellåten förenar tragisk kärlek med böner och insikter, medan den kristna tematiken snyggt förkroppsligar uppoffringen som genomsyrar Rihannas röst.
17. Complicated
Rihanna har många bangers. Men kanske är det den något mer undangömda Complicated som åldrats bäst? Produktionen känns förvånansvärt samtida trots att låten släpptes för hela tio år sedan. Den enkla men träffsäkra texten tillsammans med det dansanta beatet gör Complicated till en bittersöt upplevelse, och Rihannas mjuka röst över de tunga raderna skapar en perfekt kontrast att vältra sig i.
16. Umbrella
Rihannas påverkan på världen gjorde sig uppenbar när hon under 2007 släppte monsterhiten Umbrella, och katastrofoväder drabbade Storbritannien, där det värsta regnovädret någonsin slog till sedan mätningarna startade i slutet på 1700-talet – just när låten övertog förstaplatsen på topplistan i landet. Samma sak hände i Rumänien och Nya Zeeland. I takt med att låten sjönk på listorna, lugnade sig vädret. Coincidence? We think not.
15. Breaking Dishes
På Good Girl Gone Bad lämnade Rihanna den söta auran från sina två tidigare album bakom sig och kom ut på andra sidan. Breaking Dishes är kanske den låt på albumet som bäst personifierar förvandlingen: beatet är hårt, texten är hård, och Rihanna är fullständigt kompromisslös. “I’ma fight a man tonight” sjunger hon, och vi tror henne.
14. What’s My Name?
Tillsammans med Rude Boy var det denna friska västindiska fläkt som på allvar vävde samman karibiska rytmer tillsammans med hur popen lät 2010. Trots att What’s My Name blev en hit precis som hennes flesta singlar under den här perioden, kändes den då bara som en oskuldsfull rendezvous till Rihanna anno 2005. En Rihanna som, till synes, bara sjunger för att “see if you can go downtown with a girl like her”. Lätt och ledigt, innan den tuffa, oåtkomliga superstjärnan tog över.
13. Work
Precis som FourFiveSeconds damp den här ned på streamingtjänster helt oväntat. Var det verkligen Work som skulle ta tillbaka henne till tronen? Så kom det till slut att bli, men det var långt ifrån självklart. Ovanan av en så minimalistisk Rihanna gjorde att det första intrycket blev ganska milt, att det här var en loj och oinspirerad första singel från albumet (som släpptes dagen efter). Men Rihanna visste vad hon gjorde, och idag känns den fortfarande lika fräsch som den gjorde för fyra år sedan.
12. Love On The Brain
En klassisk doo wop-ballad som, om vi inte redan visste om den innan, visade på Rihannas mångsidighet i rösten. Raspen? Trycket? De höga tonerna? Allt finns med i Love On The Brain. Trots att det här inte blev en av många dunderhits i hennes repertoar så känns det här som en odiskutabel klassiker.
11. Take A Bow
Take A Bow är lika fylld av smärta som av styrka. Med en sårad, ironisk blick tittar Rihanna tillbaka på sitt förhållande och skapar en låt som är lika syrlig som sårad. En uppgivenhet vilar över spåret, en insikt om att det är dags att gå vidare har lagt sig över skimret som förälskelsen väckt. “That was quite a show (Uh-oh) / Very entertaining / But it’s over now” konstaterar hon vemodigt men bestämt, medan hon levererar en av 00-talets bästa break up-låtar.
10. Disturbia
Trots att Disturbia fått kritik för att texten är total nonsens, är det här en banger utan dess like. Ett spår som platsar på vilken Halloweenfest som helst, men som framför allt introducerade oss till en mer seriös och mörk framtoning av artisten. Outrot till den här låten är BY FAR det bästa i hela hennes repertoar.
9. Only Girl (In The World)
Rihanna öppnade decenniet med en helt ny rödhårig look, och öppnade Loud-eran med fräsch, drömsk danspop. En låt som när den kom lät revolutionerande, och som kom att bli mallen för en mängd popmusik år framöver. Av någon anledning glöms den lätt bort — kan det vara så att åldern inte varit på Only Girl (In The World)s sida mån tro? Men när man väl återgår till den undrar man varför den inte är högst upp på varenda festspellista på Spotify.
8. S&M
Om du inte blev introducerad till BDSM genom den här låten, blev du det över huvud taget? Med en video så “grov” (aka flertalet sexreferenser) att den förbjöds i flera länder, tänjde den på gränser som vi idag endast rycker på axlarna åt. Med ett stenhårt beat och en rödhårig Rihanna vars röst brinner av pondus, väcker hon allas vår inre… Ja, ni väljer själva. Oemotståndlig att skrika med i på dansgolvet är den i alla fall.
7. We Found Love ft. Calvin Harris
Rihanna har som nämnt orimligt många floorfillers, men det här kan nog vara den som bröt mest ny mark. Att en så stor artist dominerade listorna med en så housebetingad låt hade aldrig hänt förut, och som hon gjorde det. Så fort syntarna går på vet man exakt vad som väntar. Att lyssna på We Found Love är att leva i 3 minuter och 35 sekunders extas, i en utopi långt, långt borta från exakt alla bekymmer. Genomslaget denna låt hade kan också vara en bidragande faktor till att Calvin Harris kom att bli en av 10-talets största DJ:s och producenter.
6. Where Have You Been
Det finns en hårdhet, en skärpa som genomsyrar Where Have You Been, som är sällsynt bland Rihannas övriga EDM-samarbeten. Den tunga, vassa produktionen av Calvin Harris, Dr. Luke och Cirkut utgör såklart en stor del av det, men även Rihanna låter hårdare än vad hon brukar; “Where have you been all my life?” skriker hon — aldrig undergivet, aldrig egentligen frågande, utan snarare provocerat, stressat och nästintill aggressivt. Det ger låten en något hetsig men otroligt snygg och äkta aura, trots den maxade, finslipade radiovänligheten och inkorporerandet av det tidiga 10-talets största trend: dubstepinslag.
5. Rude Boy
Trots att S&M var det officiella sexuella uppvaknandet, var Rude Boy minst lika anspelande – men i ett något mer förklätt format. För visst tänkte vi alla att den endast handlade om en dum kille rent generellt? Inte? Oavsett så är detta en låt som lätt skriksjungs med i, i bilen, på hemmafesten, you name it. Gunget är resultatet av den saliga blandning som Rihanna närmast har patent på vid det här laget, R&B och dancehall, och den ikoniska färgglada musikvideon gör detta till ett ännu mer fulländat paket.
4. Don’t Stop The Music
Don’t Stop The Music är en nostalgisk återblick till 10-talets dansgolv. Förutom att låten är en total banger som gör det omöjligt att stå still, är den också den låt som spikade Rihannas plats i dansmusiken efter genombrottssingeln Pon de Replay och den uppföljande hitlåten SOS. Don’t Stop The Music är sprickfärdig av energi och laddad med åtrå och längtan. Produktionen och Rihannas röst skapar ett vakuum, ett rum att existera och andas ut i efter en lång dag, och raden som upprepas om och om igen internaliseras omedelbart; inte för något i världen vill man att musiken ska stanna.
3. Bitch Better Have My Money
På Bitch Better Have My Money kommer Rihanna till sin fulla rätt: det är kaxigt, dansvänligt och fullt av karaktär. Få låtar har överlevt lika många klubbnätter som Bitch Better Have My Money, och det med all rätt. Rihannas arroganta aura gör sig perfekt till den enkla men snygga produktionen, och det finns inga tvivel om att Rihanna vet om att hon är the shit: “Turn up to Rihanna while the whole club fuckin’ wasted / Every time I drive by, I’m the only thing you’re playin’ ”. I verserna spottar hon bars som om hon aldrig gjort något annat, och ger oss bara ytterligare försmak på att hon kanske har fler ess i rockärmen.
2. Pon de Replay
Hur många hits denna makalösa kvinna än har, är det knappt någon som slår genombrottet – och det hela 15 år efter att Pon de Replay släppts. Att välja denna som debutsingel var genialiskt, eftersom den var trogen till Rihannas karibiska ursprung både i soundet och titeln (Pon de Replay betyder “spela den igen” på barbadiska), vilket känns så passande som det går för en 17-årig nykomling i musikbranschen. Den studsiga rytmen som hjälper verserna och refrängen att sömlöst flyta in i varandra är som gjord för att dansa till i trans. Det är svårt att sätta fingret på vad den har, men vissa låtar har det där extra som gör att de aldrig någonsin kommer att falna, och Pon de Replay är lägerelden som vi alla dansar i cirklar kring natten lång. Odödlig är vad den är.
1. Kiss It Better
Kiss It Better är mjuk, smäktande, men samtidigt laddad med frustande, ångande passion. “What are you willing to do?” sjunger Rihanna mjukt och hårt om vartannat, och blickar tillbaka till en relation som tagit slut men där känslorna ännu inte svalnat. Luftiga elgitarrer får hennes röst att flyta över produktionen på ett sätt som bäst kan beskrivas som graciöst. En atmosfär av nostalgi vilar över låten och en suktande obeslutsamhet genomsyrar den kärleksfulla återblicken, där desperation och självsäkerhet möts. Rihanna gestaltar de olika känslorna med rösten och historien om uppbrottet utvecklar sig sakta under låtens gång. Det är vackert, tidlöst och alldeles, alldeles fantastiskt. Trots sina många hits är det på Kiss It Better som Rihannas fulla potential blommar ut.
Text: Theo Hafström och Daria Spitza