Foto: Mika Aberra

Höjdpunkter från 2021 – KULTs bästa intervjuer

Hur man bäst djupdyker in i kulturen, om ni frågar oss? Genom att prata med personerna bakom konsten, såklart! Nedan har vi samlat några av våra mest minnesvärda intervjuer från 2021.


Foto: Peter Toggeth/Mikel Cee Karlsson

José González om att skriva nytt på gamla språk och att skapa nära naturen

Den Göteborgsbaserade musikern och låtskrivaren José González släppte i år albumet Local Valley. Allis Sääsk Berglund har pratat med honom om vikten av tid, språkets riktningar och att kommunicera med sig själv genom musiken.

Foto: Jonas Winge, Printler

Niklas Hallberg: ”Jag får inspiration när jag ger fan i att försöka hitta den”

Niklas Hallberg har på kort tid blivit ett namn inom tatueringsvärlden – såväl digitalt, genom sin Instagram @ryssnisse, som i verkligheten, via tauteringsstudion Myndigheten. Stina Meyerson har pratat med honom om tjusningen med strecktatueringar, att leka med talesätt och livet med beroendesjukdom.

Foto: Mika Aberra

Daniela Rathana om att vara sin allra hårdaste kritiker

Månadens kreatör i juni blev ingen mindre än en av de starkast lysande stjärnorna på Sveriges musikhimmel i år. Daniela Rathana berättar, i samtal med Theo Hafström, om vägen till att bli en egen artist, att drivas av att imponera på sig själv och om hur hennes framtida musik inte kommer att låta!

Foto: Märta Thisner

Mara Lee om bilden av främlingen, exkluderande språk & människans motsägelsefulla karaktär

Mara Lee är författare, poet, översättare och forskare. I år släppte hon boken Främlingsfigurer, som genom poesi, essäer och fiktion undersöker hur språket konstruerar bilden av den Andre. Lejla Cato har pratat med henne om språkets gränser, litteraturens potential och metaforer som en kod för utanförskap.

Foto: Peter Ash Lee

Japanese Breakfast om nya albumet, skrivandet och känslan av mellanförskap

Grammy-nominerade Japanese Breakfast har många titlar under bältet. Under 2021 har hon släppt både sitt tredje album, Jubilee, och sitt första längre litterära verk – memoaren Crying in H Mart. Daria Spitza har pratat med henne om konsten, mellanförskapet och att ständigt försöka överträffa sig själv.

Foto: Daria Spitza

Solen: ”Det här har inte varit en lång paus för oss. Vi har jobbat. Jävligt mycket”

Bandet Solen har varit nästintill mytomspunna i indiepop-Sverige. När de i år avslöjade en comeback var det därför inte bara lägligt, utan nödvändigt, att ta tempen på Gävle/Fagersta-bandet. Vår skribent Gustav Stjernkvist har pratat med dem om nya albumet Totalmusik, skapandeprocessen bakom och den kommande Sverigeturnén.

Foto: Press

Storm Dunder: “Min konst bygger på det jag inte vill göra”

Scenkonstnären Storm Dunder har uppträtt med sin föreställning The Clown on the Fifth Floor på bland annat Reykjavík Fringe Festival, Gothenburg Fringe Festival och West Pride i år. I ett samtal med Sara Ek berättar hen om sin relation till konsten, att skriva sig ut ur känslor och om att uttrycka sig genom rollfigurer.

Foto: Sofia Runarsdotter

Hasselakollektivet: Med makten som medel

Nicole Jonsson Wallin har intervjuat Ida Ali-Lindqvist om boken Jag är visst någonting, som skildrar hennes år på behandlingshemmet Hassela i Hälsingland. Ett samtal om makt, svensk narkotikapolitik och baksidan av en pedagogik som skulle hjälpa unga.

Foto: Sara Ek

Bella Batistini: Hur är det möjligt att förhålla sig till en repressiv värld?

Bella Batistini, pseudonympoeten bakom prisnominerade mata duvorna (2019), släppte i år diktsamlingen stamina. Sara Ek har talat med henne om att trycka böcker utan copyright, om bristen på tillit till litteraturen och att skriva utan att sätta sitt namn på pappret.

Foto: Fredrika Eriksson

Saga Cavallin demonterar drömmen om ungdomen, skrivandet och konservativa levnadsideal

Saga Cavallin har i år debuterat med kortromanen Glasrutan. Kitty Östergren har intervjuat henne om ungt föräldraskap, kulturens död och om det alltid varit piss att vara 21 år.

Foto: Jordan Hemingway

Wolf Alice: ”Mycket av det vi gör handlar om att bevisa något för oss själva

När det brittiska altrockbandet Wolf Alice släppte sitt tredje album i somras var förväntningarna, och förhoppningarna, höga. Vår skribent Robin Andersson har pratat med medlemmarna om isolering, album som utmanar en och skrivandeprocessen under pandemin.

Foto: Rebecca Edwards Mannheimer

Lina Maria Mannheimer om att sätta mänskliga beteenden under förstoringsglas

Lina Maria Mannheimer, som bland annat skapat Parning och Ceremonin, vet hur man bygger intima porträtt och sätter mänskliga beteenden under förstoringsglas. I år har hon varit aktuell med kortfilmen Man med duvor. Stina Meyerson har talat med henne om filmen, inspirationen bakom och konsten att undersöka människors relationer på djupet.

Foto: Therese Ohrvall

Timbuktu: ”Jag försöker bara hitta ett sätt att navigera genom livet utan att förgöras av all orättvisa

Pionjär för svensk rap, folkkär artist, författare… Jason Diakité har många titlar, men är givetvis mest känd under artistnamnet Timbuktu. Daria Spitza träffade honom inför releasen av hans nya album Du Gamla Du Nya. Det blev ett samtal om musiken men också om livet och samhället – om att bli far och förstå sina egna föräldrar, om att låta skapandet förändras med åren och att navigera i ett skiftande politiskt och medialt landskap.