Illustration: ”bål” av Hugo Hernqvist, från Alva Lundins diktsvit ”dumma tjejkänslor”.

Höjdpunkter från 2020 — KULTs bästa dikter och bilder

Under ett år som känts som tusen, fyllt med olidliga och ljuva dar, har KULT likväl fyllts med dikt och bild om ljuva som olidliga ting. Klåda, tjejkänslor, manliga strippor, Sveas testamente och virtuella verkligheter – detta är något av allt som har utforskats av poeter, illustratörer och fotografer under året som passerat.

I ett urval utan inbördes ordning har vi samlat några av alla dikt- och bildhöjdpunkter som KULT och dess läsare fått uppleva under 2020. Det är blodig smärta, knäpptyst ångest, sakral längtan och hjärtvärmande kärlek. För den som missat: Var så god! Upplev chock, fröjd och smärta! Och för den som hängt med, här; en chans att åter sätta själen i rörelse.


Illustration: Hugo Hernqvist

blod är så jävla tjockt ibland – Josefiné Josefsson

Spela sims, leka dunk i syrenbusken, åka på pappahelger. I blod är så jävla tjockt ibland skriver Josefiné Josefsson om syskonkärlek som det starkaste som finns och att hålla ihop vad som än händer.


Illustration: Hugo Hernqvist

Vinterillustrationer – Hugo Hernqvist

Åren kommer och går, men vintrarna brukar vara sig lika. Ensamhet, fylla och kvävande vintertimmar. Hugo Hernqvists vinterillustrationer om det dystra och mörka är lika rysande vackra oavsett vilken vinter man tittar på dem.


Illustration: Hugo Hernqvist

WELCOME HOME BABY – Smilla Luuk

En insändardikt av Smilla Luuk om Hemnet och Tinders gemensamma användarmönster. Objekt med potential, kompromisser och framtidsvisualiseringar. Förlorar man budgivningen finns det alltid något, eller någon, ny på appen imorgon.


Illustration: Dina Karsin

Rapport från samtiden – Ella

En insändardikt av undertecknaren Ella om hur allting bara är återupprepningar av saker som redan skett. Ett check-in med samtiden som är roligt, mörkt och träffande. Psykoanalys på TikTok, historier i generna och manliga strippor i Surfer’s Paradise.


Illustration: Ellen Algren

själslig rötmånad – Ellen Algren

När hösten gör intåg kommer även förruttnelsen och självhatet. Ellen Algren skriver och illustrerar om att läsa gamla sms, mögel i hjärtat och att kräva sin egen skönhet fastän man ruttnar inifrån och ut.


Illustration: Axel Jakobsson

Pyret in Paris – Axel Jakobsson

En vacker insändarseriestripp från Axel Jakobsson om karaktären Pyret som åker på semester till Paris. Det bjuds på baguetter, randiga tröjor och romantiska middagar med kärleksintresset Greta.


Illustration: Noa Persson

Vinden – Samuel Bokenblom

En dikt om en höstpromenad där naturen och människan förenas i ett. Vågorna, träden och vinden får nya betydelser och kroppen låter sig lugnt omfamnas. Samuel Bokenblom skriver och Noa Persson illustrerar.


Illustration: Noa Persson

Snurrande surrande urtappad – Gustav Lif

En insändardiktsvit av Gustav Lif om snurrande andra verkligheter. En njure i en kastrull, brinnande såpbubblor och att vara i tredje person, illustrerat av Noa Persson.


Illustration: Dina Karsin

Klådan – Nicole Jonsson Wallin

Rosa kristaller i neonnagelgrepp, att skrubba sig till skabb och ideal som spricker likt blåsor. I en diktning som kryper och klibbar på huden, tvingar på känslan måste-tvätta-mig-nu-nu-NU, ger Nicole Jonsson Wallins dikt Klådan läsaren mental klåda. Och allt sker i jakt på skönhet, kärlek – för att ha ett porfritt ansikte att möta Killens med. Dina Karsin har i en serie illustrationer tolkat dikten.


Foto: Donna Lee

fel rädslor? – Lejla Cato

Ett monster misshandlar en monstera. En fitta blöder längst dörrkarmar. Någon drömmer om friheten i fåglar och dumhet. fel rädslor? är en diktsvit om ängslighet, självbedrägeri och att vara rädd för allt förutom det en borde vara rädd för. Donna Lee har tolkat Lejla Catos ord i en fotoserie.


Illustration: Dina Karsin

VR – Therese Magnusson

”Jag blir superlajkad på Tinder men ingen lajkar mig på riktigt”

VR är ett försök att dagdrömma sig loss från verkligheten. En förvriden självbild ger upp ett inbillat ”förbättringsarbete”. Och bristen på stimuli som förändrar allt. Dina Karsin har tolkat insändar-poeten Therese Magnussons diktsvit i en rad illustrationer.


Illustration: Noa Persson

Tyst vår – Hugo Hernqvist & Noa Persson

KULTs illustratörer Hugo Hernqvist och Noa Persson har tolkat de ödesdigra, stilla och avvikande vårmånaderna under 2020. Tillsammans har de genom observationer, tankar och känslor bildsatt en skärva av våren som varit och tillvaron som den fört med sig. En liten konversation i bildform, där tankar studsar fritt och vardagen sätts under mikroskop medan livet betraktas från två meters avstånd.


Illustration: Hugo Hernqvist.

dumma tjejkänslor – Alva Lundin

Kalla fötter i kängor, att vakna död och en mor, hora och psykoterapeut i ett. I dumma tjejkänslor skriver Alva Lundin om att klunka kallt kaffe, ”krisa, färga håret nästan svart” och klippa/klistra bort någon ur sitt liv. Hugo Hernqvist har illustrerat till dikten.


Illustration: Dina Karsin.

spindelväv starkare än betong brinner fort – Alicia Nathanson Thulin

“du är drivved
driver uppströms nedström medströms
driver med mig”

Alicia Nathanson Thulin skriver i spindelväv starkare än betong brinner fort om att känna sig som bensin på vatten, vilja omfamnas av det som värker och spindelnät. Dina Karsin har läst och tolkat insändar-poetens ord i bild.


Illustration: Anna Nygren

Sweetest Symbiosis – Anna Nygren

“Är vi människor eller djur? Finns det ens en skillnad?”

I bildserien Sweetest Symbiosis undersöker insändaren Anna Nygren hur djur, natur och mänsklighet vävs ihop och ställs i kontrast.


Illustration: Noa Persson

Mormor Sveas testamente Levi Schneider

“Havet andas in
Din avgas
Lilla människa.
Vill du det?”

Storstäder som magneter. Bön om icke-påminnelser. Gudars svordomar och välkomnande. Insändar-poeten Levi Schneider skriver om samhällets förfall, havets andetag och att längta hem i diktsviten Mormor Sveas testamente.