Illustration med texten KULTs lästips från litteraturarkivet

Illustration: Nicki Mirani

10 sommarlästips från KULTs arkiv

Sommaren är äntligen här, och för många innebär det en lång och efterlängtad ledighet ute i solen. För andra innebär det fortsättningen av en tung vår, fastkedjad vid ett skrivbord med kontorets AC och klickandet på tangentbord som bakgrundsljud till en lång jobbdag. Kanske spenderar du dina dagar i en solstol någonstans i södra Europa eller sitter framför ditt skrivbord och bevittnar regndropparnas slag mot ditt otvättade fönster.

Oavsett var du befinner dig kan kanske du har en extra lässtund över. KULTs skribent Emira Dromberg gräver i litteraturarkivet och tipsar om läsningar som publicerats sedan förra sommaren!


 En sista glimt av Gabos genialitet

Den här listan får börja med en bokrecension. KULTs Vendela Lundegårdh recenserar Vi ses i augusti,  den colombianske nobelpristagaren Gabriel García Márquez (Gabo) ofärdiga kortroman som blev hans sista. I romanen möter vi huvudkaraktären Ana Magdalena Bach. En 46-årig kvinna som tar färjan till den karibiska ö som hon spenderade sin barndom på för att besöka sin mors grav. Ett möte med en man på ett hotell under resan kastar om hennes redan lyckligt gifta liv. 

Vi ses i augusti är en idealisk sommarläsning som erbjuder en upplevelse av Márquez unika och poetiska berättarkonst i utforskningen av djupgående teman som kärlek och förlust, vackra karibiska miljöer och en fängslande berättelse.


Foto: Zara Luna Hjelm

Ali Alonzo: ”Jag skriver som att det aldrig skulle bli utgivet”

Du kanske har du haft bra koll på litteraturvärldens debutanter i år, kanske har du följt debatten om det som vissa påstår ska vara ironisk poesi, du kanske läser ledarsidor på tidningar som Dagens etc eller Arbetet eller så kanske du bara gillar poesi. Vad än är fallet så har du med högst sannolikhet hört talas om Ali Alonzo. Alonzo tilldelades Lilla Augustpriset år 2022 för novellen Döden i Rom och i år debuterade han med diktsamlingen Jag tänker bli äcklig.

KULTs Bob Mattsson träffade Alonzo för att prata om diktsamlingen, om att vara ung poet och ohelig poesi.


Illustration: Niki Sundberg

Samtidspoesi från en paradoxal verklighet

“Mamma vattnar plastblommor
och äter översaltad gröt
medan regeringen höjer pensionsåldern
och kön till äldreboendet blir längre.”

Känner du dig dränkt i nyheter om allt som är sorgligt, det som gör dig ledsen och besviken. Du kanske upplever en förtvivlan i ditt nyhetsdeltagande eller bara en förtvivlan generellt på grund av allt som händer runt omkring och inuti. Rasmus Ström diktar om något som du kanske känner igen – nedmonterad solidaritet, Mark Zuckerbergs kvinnosyn, regeringens svek till folket och apokalypsens tro på den manliga självbilden.


Illustration: Axel Jakobsson

Staden

När du läser den här listan kanske du befinner dig långt ute på landet och långt ifrån en stadskärna eller finns staden utanför ditt fönster. Oavsett om du är mitt i stadens vimmel eller om du bara vill sitta i tystnad någonstans ute på landet så bör du läsa Alma Nyström Larssons novell Staden. Nyström Larsson skriver om ett nytt möte, en gammal relation, kopplingen mellan dem och relationen till staden.


Illustration: Noa Persson

Ett epos om Sveriges död:

“en vacker eldsvåda
börjar alltid med ett skott
i natten.”

Har du någonsin strosat runt i en stad under en sen sommarkväll? Då förstår du upplevelsen av människors konversationer som bakgrundsljud till en sjunkande värme och en sjunkande sol. I Ludvig H. Sandells diktsvit Ett epos om Sveriges död följer vi diktjaget och vännen Ola som strosar runt i Göteborg under en sommarkväll. Strosandet följs av ess i rockärmen, döda vakter, poliser och ett spårvagnstal om Sveriges död. En dikt som är värd att läsa innan du strosar ner för gatan ikväll.


Brechts bilddagbok lär oss tolka krigsfotot

Vi lever just nu i ett samhälle kantat av politiska konflikter och krig, med bilder och berättelser som kommer från världens olika krigszoner. Dramatikern och författaren Bertolt Brecht, känd som fadern till den episka teatern för oss närmare krigets ondska i bilddagboken Krigets ABC. Krigets ABC utgavs 1955 och har nu blivit översatt till svenska av Jörgen Gassilewski på OEI editör. Brecht ställer sig på folkets sida genom en pacifistisk ingång och gestaltar andra världskrigets fasor och ondska genom fotografier och dikter.


Illustration: Noa Persson

Far & Son

Du kanske sitter på stranden när du scrollar igenom den här listan, kanske känner du igen dig i känslan av ensamt föräldraskap, att älska ditt barn och att vara beredd att göra vad som helst för ditt barn eller så vill du bara hitta något att läsa. I novellen Far & Son skriver Julius Olofsson om relationen mellan en far och en son, en fars kärlek till sin son och en stranddag som går fel.


Illustration: SpicyTruffel/shutterstock.com

Den tiden på året

“Det är som om man inte får bli mörkare
Som att folk tänker, hindra henne innan hon går för långt
För långt åt det svarta hållet
Hallå allvarligt, ska vi verkligen bidra till colorism krånglet?”

Sitimiya Melka diktar om hudfärg, hårtextur och bikinikropp i diktsviten Den tiden på året. En diktsvit som ger en inblick till hur det är att leva i en kropp som inte passar in i den snäva ramen av eurocentriska skönhetsideal. En diktsvit som är komponerad av tre dikter som också kopplas till just den här tiden på året, sommaren.


Slavdrivaren – Anders Teglund

Författaren, förläggaren och musikern Anders Teglund släppte år 2021 romanreportaget Cykelbudet, en bok som skildrar hans egna upplevelser när han under pandemin tar ett jobb som Foodora-bud. Boken har ett grundligt budskap om fackligt arbete och belyser de orättvisa arbetsvillkoren som präglar arbetarna. År 2023 kom Teglund med uppföljaren Slavdrivaren, som Alva Hedlund recenserar. Teglund tar fram skalpellen och dissekerar gig-ekonomin ännu djupare denna gång genom att undersöka rollen som dispatcher. En roll som kort och gott innebär att ge support till och driva buden. Reportaget om rollen som dispatcher blir möjlig då dispatchern Dennis från Södertälje kontaktade och erbjudit Teglund en inblick iin arbetsdag efter att ha läst Cykelbudet. En arbetsdag som Teglund jämför med positionen som slavdrivare.

Slavdrivaren ger en djupare förståelse för gig-ekonomins arbetsvillkor. Det är ett högaktuellt och ofrånkomligt ämne med stor påverkan och utsträckning i samhället. Slavdrivaren förtjänar därför en plats i sommarläsningen.


Foto: Press

Projektledarkvinnor och tafatta män – så kommer vi ifrån heterosexuell ojämställdhet

Allt vi inte ser är uppföljaren till Allt vi inte pratar om, en bok med syfte att uppmuntra män till att prata om det som killar och män annars inte pratar om. Två böcker skrivna av författarduon som består av jämlikhetsexperten Ida Östensson och författaren Thor Rutgersson. Uppföljaren Allt vi inte ser handlar om det osynliga arbetet och det obetalda arbetet. Bokens syfte är att ge oss verktyg för att kunna belysa mönster och beteenden som står i vägen för jämställdhet i vardagen.

KULTs Sara Ek träffar författarduon för att bland annat tala om den nya boken, det osynliga arbetet och ojämlikheten i heterosexuella relationer. 

Intervjun samt boken bjuder in till en reflektion av ständigt aktuella ämnen som könsnormer och jämställdhet. Samtalet om det osynliga arbetet påminner även om vårdstrejken som tog plats under våren och sommaren. En strejk som var resultatet av kombinerade faktorer som arbetsmiljöproblem, lönefrågor, personalbrist och misslyckade förhandlingar.