Tårar, spioner och BIB – Årets största snackisar

Detta varg-år, som Magdalena Andersson så fint uttryckte det, har minst sagt flugit förbi och allt från djurparker till influencers har tampats med diverse kriser. Men även ljusglimtar, som bekantskapen med Sir Väs och hjältedåd under Almedalsveckan har präglat snacket på the world wide web. 

Med det sagt, vill jag hälsa just dig varmt välkommen till en guidad tur genom mitt memory lane av årets snackisar! 


Januari

Året inleds med en smocka. Coronapandemin som vi alla trodde hade lämnats i 2021 blir åter aktuell och första veckan ligger alla man känner med dunkande huvud i sängen, och det är inte bara nyårsaftons kvarlevor som bidrar till det. Sara Skyttedal twittrar att hon önskar att hon blivit sjuk i Bryssel, där det är den gröna sjukvårdspolitiken som gäller, i stället för i Sverige där hennes egen sjukvårdspolitik gäller. 

Efter att de nya restriktionerna införts verkar folk tappa det och söker sig till högre makter, moder natur, för glädje.

Ett norrländskt fenomen som fascinerat människor i urminnes tider blir allas största fokus under ett par dagar – Norrskenet som syntes i Stockholm (och övriga Mellansverige?).


Februari

Februari blir glädjens tid en kort period. Först avskaffas restriktionerna som gjort alla galna men sen kraschar börsen och Ryssland blir Europas stora bekymmer. Alla blir ännu galnare. 

Extra galna blir alla Social Media Managers på diverse företag som får besvara hundratals frågor i DM, för att sedan bemötas med “jag glum” följt av en bild på en fågel.

Någon som dock redan hade tappat det var Melinda Jacobs, aka Lilla Hjärtats fostermamma, och i februari får hon motta stark kritik efter sin kollektion med smyckeskedjan Guldfynd. Tydligen ska man inte kapitalisera på sitt fosterbarns död, vem kunde anat det?


Mars

Under mars skiftas mediernas fokus från pandemin ena dagen till Ukraina andra dagen, då de – som bekant – föll offer för Putins brutala våld när han inledde sin ”specialoperation” där. 

Någon som också föll offer för brutalt våld var Chris Rock som under direktsändning mottog en lavett av Will Smith när han skämtade om Jada Pinkett Smiths alopecia.

Den det var mest synd om i detta kaos var dock Alexander Pärleros. I ett inlägg på Instagram berättar han med tårar rinnande ner för kinderna om en mardröm han haft där han var en soldat i Ukraina. 


April

I April meddelar Filmstaden att det numera är förbjudet att ta med eget godis på deras filmvisningar. En debatt om hur man ska lyckas smuggla in godis blossar upp och alla är mycket upprörda, trots att ingen någonsin har bemödat sig ta med eget godis innan. 

En annan som drabbas av förbud i april är Ebba Busch som portas från Elle-galan efter sitt uttalande att polisen borde skjutit skarp i samband med upploppen mot koranbrännaren Rasmus Paludan. Ebbas kära väninna Anitha Clemens går till hennes försvar och hävdar att det är ett hot mot demokratin att inte få gå på denna mytomspunna gala. 


Maj

I maj blir Sverige ett namn på allas läppar internationellt. Fast i negativ bemärkelse. Att barnens vänner får sitta och svälta på rummet medan familjen äter middag skapar stor debatt och blir känt under namnet Swedengate. Sverigebilden har inte varit sämre sedan ASAP Rocky häktades och fick äta cowboysoppa 2019.


Juni

I juni blir Stockholms krogscen attackerad av den svenska byråkratin. Brasseriegruppen, där krogar som Zink, Prinsen och East tillhör, riskerar alla att förlora alkoholtillståndet. Något som i och för sig vore kul då lögnen, att East ska ersättas av Burger King, som lurats i mina vänner kan bli verklighet.

Några som också blev attackerade var alla med en fossilbil, fast av Miljöpartiet som vill förbjuda alla bilar med bensin i city till 2026.


Juli

Under Almedagsveckan får svenska folket bekanta sig med liberalernas nya partiledare Johan Pehrson, som senare kom att tillträda som öh-minister. Under Ulf Kristerssons tal får vi också bekanta oss med MUF-tjejen Dalila Dalibasic, som senare intervjuas i Expressen för sin heroiska insats på scen – hålla Ulfs paraply.

I juli får svenska folket även bekanta sig med den eventuellt snara framtiden med begränsade flygmöjligheter. Att åka på semester i juli var helt enkelt lättare sagt än gjort. De som först hade tvingats övernatta utanför passexpeditioner drabbades av ytterligare ett hinder mot resan till den övertända solkusten när SAS piloter utlyste strejk. De som gjorde misstaget att flyga från Kastrup fick dessutom vara med om en smärre utrymning när en handbollstränare skämtade om att han hade en bomb i sin väska.


Augusti

I augusti svämmas TikTok över med rapporteringar från helvetet på jorden – Borås. Videor till tonerna av Vikingarnas Hälften så kär föreställandes allt från översvämningar, läskiga varelser och oaptitliga måltider påstås alla vara filmade i Borås. I kommentarsfälten bekräftar alla misären med ”BIB – bara i Borås”.  Som många andra populärkulturella fenomen härstammar denna meme från USA, där misären går att finna i Ohio, känt som ”Only in Ohio”.


September

Under september, där riktiga nyår faktiskt infaller, sker lika mycket som det gjort övriga månader tillsammans. Queen Lilibeth vandrar vidare till andra sidan och Magdalena Andersson vandrar vidare till opposition när en ny regering röstas fram. 

Katrin Zytomierska har en fest med temat ”pimps and hoes” och klär ut sina söner till horor. Alla går i taket och kritiken mot att sexualisera barn haglar.

En annan som hamnar i blåsvädret för temat sex och barn, är Pontus Rasmusson som blir avstängd från YouTube på grund av sitt innehåll riktat till barn som anspelar på sex. 


Oktober

I oktober presenterade den nya regeringen det så kallade Tidöavtalet som de tasslat ihop under en slottsvistelse. Nu är det hårdare tag som gäller. Bland annat ska en kulturkanon införas. Vår nya kulturminister Parisa Liljestrand intervjuas i samband med det och berättar att hon tycker Ruben Östlund är en fantastisk författare. 

På ett annat slott, närmare bestämt Skansenterrariet, trasslar sig ormen Sir Väs igenom en ventilation och är på rymmen i en vecka. Aftonbladet publicerar en bild på Skansen-Jonas och Sir Väs med den otroliga bildtexten ”Varken Kobran eller Wahlström är i terrariet just nu. Wahlström är i Spanien och ormen är på rymmen”.


November

Under november är det kris efter kris som uppstår för diverse personer. På Twitter och kultursidorna blir det debatt efter att “ätstörnings-manifestet”, Ut ur min kropp av Sara Meidell, lästs av en ätstörd som vill varna alla andra ätstörda genom att göra den till en snackis under en vecka. Att inte läsa boken verkar inte vara nog, den ska brännas på bål också. 

Margaux Dietz hamnar i blåsvädret efter hon filmat en medvetslös blodig man hon hittat utanför dörren istället för att ringa ambulans. Som krishantering publicerar hon ett inlägg på Instagram där hon jämför sig själv med en vissen planta och menar att både hon och plantan växer. 

Bröderna Peyman Kia och Payman Kia blir misstänkta för grovt spioneri efter de sålt försvarshemligheter till Ryssland. När de inser att polisen är dem på spåren krishanterar de genom att använda Google och söka på de inte så misstänkta sökningarna ”Försvinna i Sverige” , ”Grov obehörig befattning med hemlig uppgift och ”Spion”.


December 

Under december får vi bekanta oss allt mer med den framtid som väntar, AI-samhället. På TikTok kan en AI måla om vår omvärld och en ny chatbot blir allas nya bästa vän. Något som oroar läroinstituten som tror att studenter nu kommer låta deras nya vän skriva uppsatser åt dem. 

I december sker också ett brutalt mord på Furuviksparken. Schimpansskötaren Ing-Marie berättar i Nyhetsmorgon att det är hennes bebisar som skjutits och få är inte berörda. 

Lagom till att alla glömt bort Margauxs snedsteg blir alla återigen påminda när SVT ställer frågan om vi kan förlåta henne i en dokumentär. Få blir berörda av Margauxs ursäkt.


Så vad tar vi egentligen med oss från 2022? Jo, att efter regn (pandemiåren) kommer inte solsken (det glada 20-talet), som så många kanske trodde. Istället kommer ännu mer regn (tårar, förbud och kris) och att 2022 var ett dåligt år för mig att ha nyårslöftet ”bli en kung på börsen”.

Med det sagt, tack för allt 2022, ingen är som du!


Text: Sigrid Gustavsson, @sigridgustavsson