Page 28 – Sveriges enda HBTQ-bokhandel
På Karlskronaplan 11 i Malmö ligger Sveriges enda HBTQ-bokhandel. Inredningen går i lila och neon. Väggarna är klädda med bokhyllor fyllda av handplockad queer-litteratur. Den historiska garderoben som allt startade med fungerar fortfarande som kassa i den nya lokalen. 2020 startade Lou Mattei den ideella kulturföreningen Page 28 som sedan dess har växt sig större och större, från en liten ombyggd garderob till en butik. Jag träffade Lou via Zoom för en intervju om Page 28, queerkultur, vikten av separatistiska rum och kärleken till böcker.
Hej Lou, hur är läget?
– Jag har en konstig vecka i livet men det är bra annars, jag har börjat plugga franska det är svinmycket att göra hela tiden. Annars är det bra!
Minns du vilket datum Page 28 sålde sin första bok?
– Jag kollar det på Zettle! säger Lou och skrattar.
Hon fortsätter:
– Grejen är att vi hade en del pop-up grejer i oktober 2020. Jag ska kolla exakt datum här, vänta lite. 22 oktober 2020!
Så den 22 oktober sålde ni första boken?
– Ja flera stycken faktiskt, fem böcker. Grand slam! utropar hon med ett skratt.
Innan nyöppningen i lokalen på Karlskronaplan 11 hade ni ett ganska litet utrymme på Mitt Möllan, och innan det var Page 28 en mobil bokhandel där ni sålde böcker genom en ombyggd garderob. Det känns som att utvecklingen av organisationen har gått väldigt snabbt. Vad beror det på?
– Dels mycket tur! Men också många som velat engagera sig och lägga mycket tid på projektet, och att att andra runt omkring har varit peppande och stöttande. Det är svårt att göra någonting om man känner att ”Jag vill det här, men ingen annan vill det här”. Det är mycket enklare när man känner ”Oj vi är flera hundra pers som bryr oss om att det här ska bli av”. Det kände vi av när vi gjorde vår crowdfunding, att det var många som ville se en HBTQ-bokhandel i Malmö. Nu låter jag ju verkligen som en sådan inspirationsföreläsare, men jag har alltid haft inställningen att det inte är så svårt! Man bara gör det och om det går dåligt så får man göra på något annat sätt. Mycket handlar ändå om att bara testa. Vi startade från noll och hade noll kronor. Det var jobbigt och svårt men det var också väldigt bra för då har man inget att förlora. Vi hade inte hundratusentals kronor i investeringar som vi behövde gambla med. Sedan finns det svårigheter på vägen, men man lär sig genom att göra. Jag tror att det är den attityden som har gjort att vi kommit framåt.
Engagemanget för Page 28 har varit stort både bland volontärer, medlemmar och kunder, åtminstone är det den uppfattningen som jag har. Du som ordförande har också fått en hel del mediatid. Vad tror du är grunden för det stora engagemanget?
– Jag har fått väldigt mycket mediatid mest för att andra inte vill göra det. Jag är inte besatt av media. Det är ofta som jag säger till de andra i föreningen ”Okej nu vill de intervjua oss” och då säger alla ”Men då tar du det Lou”.
Men det är väl rimligt att du är ansiktet utåt, du är ändå ordförande. Men vad är grunden för det stora engagemanget? För det är ju inte bara inom queervärlden som Page 28 fått mycket uppmärksamhet. Intresset från media, exempelvis intervjun i SVT, var tror du det kommer ifrån?
– Jag tror att queerfrågor generellt har varit i ropet ett antal år, på gott och ont får man väl säga. Exempelvis debatten nu om barn som är trans ska få vård, vilket är en helt sjuk fråga. Men allmänna HBTQ-frågor finns i de flesta personerna medvetande på något vis. Sedan är Page 28 en lite ovanlig tvist på kultur i Sverige. För det känns som att i den svenska kulturvärlden och litteraturvärlden så är det svårt att veta var man ska vända sig för att hitta saker som är explicit nischade åt ett queert håll. Så det sticker ut lite. Sen har vi också försökt spela mycket på att vi är Sveriges enda HBTQ-bokhandel. Det har funnits några tidigare som stängt ner. Men vi tyckte att det var helt sjukt att det inte fanns en enda HBTQ-bokhandel i Sverige! För det finns i de flesta andra europeiska länderna, iallafall många. Och att Sverige som ska vara så himla accepterande inte hade en kändes väldigt konstigt. Just att vi har spelat på att vi är den enda HBTQ-bokhandeln är också väldigt mediavänligt. Men det säger också någonting om Sveriges position i HBTQ-frågor. Som att det inte finns en enda lesbisk bar i hela Sverige, och att det finns extremt få gayklubbar eller barer som är queer alla dagar dygnet runt. Jag tror att det beror på att samhället har blivit mer accepterande och man inte har samma akuta livsnödvändiga behov av queer mötesplatser, men det finns fortfarande ett behov.
Vad är det viktigaste med att det finns specifikt queera rum och mötesplatser?
– Det handlar om att när samhället blir mer accepterande så kan vissa tänka att ”Nu behöver vi inte träffas i separatistiska rum”. Men jag tror inte att det stämmer riktigt. För även om samhället är accepterande så finns det ändå något speciellt i att prata med andra som har samma erfarenheter som en själv, det det gäller alla erfarenheter och samhällsgrupper. Det är verkligen inte enkelt eller neutralt att vara till exempel transperson i Sverige idag, man blir felkönad varje dag, utsätts för transfobi och blir kallad för sitt dödnamn. Det är vardag för transpersoner även i ett HBTQ-vänligt land som Sverige. Det finns också fler och fler queers som skaffar barn och det finns fortfarande så mycket fördomar och orättvis behandling som är kopplat till det. Många aspekter av att vara HBTQ-person kräver att man får träffas och prata och dela sina erfarenheter. Så jag tänker att det verkligen är aktuellt.
Varför just en bokhandel?
– Dels av själviska anledningar, att jag älskar böcker. Det är mitt intresse! Men jag har alltid sett Page 28 som en kulturorganisation i bred bemärkelse, att det inte bara är litteratur utan att det finns plats för all typ av kultur. Alla mina bästa kulturupplevelser har handlat om queer-kultur: utställningar, teater, musikal, poesi eller vad som helst. Det är det som berör mig mest. Antagligen för att jag själv är HBTQ-person. Sedan finns det ju queer-organisationer med syfte att påverka och utbilda, till exempel RFSL. Och jag ville inte att Page 28 skulle hålla på med det primärt. Det var aldrig tanken att Page 28 skulle hålla grundkurs i HBTQ eller ha möten med riksdagen. Utan det handlar snarare om att ta del av queera berättelser och tillgängliggöra dem. Att fira den konst som skapas av queers som är helt fantastisk! För mig finns det mycket glädje och inspiration i det syftet, att rikta in det på kultur. Och då är en bokhandel smidig för man kan göra det mer politiskt eller högkultur eller så kan man ha låga trösklar, nischat eller öppet. Det är en bra plattform. Sedan är en förutsättning för att ha en lokal och betala hyra att man säljer saker, vilket är en ekonomisk aspekt av det. Det är svårt att etablera sig själv från ingenting och få kulturbidrag, det går typ inte, man måste gå runt på något sätt.
Men ni har också en webshop?
– Ah, men du, den har så mycket potential! Men den lever inte riktigt upp till det som den ser ut just nu. Jag tycker att det är jätteviktigt ur en tillgänglighetsaspekt. Alla kan inte ta sig till Malmö, och vi är den enda HBTQ-bokhandeln i Sverige. Alla ska kunna ta del av den här litteraturen. Man ska kunna sitta var som helst i Sverige och läsa queer-böcker, eller så känner man sig kanske inte bekväm med att gå till butiken för man kanske inte är ute än exempelvis. Så jag tycker att det är jätteviktigt och webshopen kommer vara under uppbyggnad under det här året. Det finns en webbshop i nuläget som man kan beställa från men den kommer utvecklas och förbättras under året. Jag är fett peppad på den!
Ni använder er av ett roligt ord på er hemsida under fliken ‘Om oss’: ”Vi vill vara ett queert andningshål för alla HBTQ-personer som älskar kultur men som är trötta på heterotjafs och cisnormativa narrativ.” Hur skulle du definiera heterotjafs?
– Heterotjafs är det bästa ordet! Jag tror att det är Filippa som har kommit på det. Så jag har nog fått det från Filippa, min tjej då. Och det är ett perfekt ord när någon håller på och är jobbig kring sin heterorelation och det är det enda dem pratar om. Och då kan man känna ”Sluta jag vill inte höra på allt heterotjafs”. Ett bra exempel på heterotjafs är när en film efter två minuter har med en lärare som har spänning med sin yngre elev. Och då kan man känna att ”Ni måste inte klämma in någon heterostämning här, men ni gör det ändå”. Varför liksom? Det är heterotjafs. Typ onödiga heteroplotlines som ska in hela tiden. Det som är störigt också är att om det hade varit queer plotlines i varenda jävla film så hade folk tyckt att det hade varit propaganda. Men heterotjafs är helt normaliserat. Så det vill vi stå emot. Men det är också skrivet med glimten i ögat.
Du har nämnt i en del tidigare intervjuer att idén om Page 28 väcktes sommaren 2019. Vill du berätta mer om dina inspirationskällor och processen som ledde fram till Page 28 som det ser ut nu, på Karlskronaplan 11? Hur kom ni dit som ni är idag?
– Det har hänt mellan sommaren 2019 och nu, och det kommer från influenser från massa olika personer som har sagt sitt och personer som har engagerat sig. Mycket kommer från att besöka Les mots à la bouche i Paris. Generellt så finns det många fler bokhandlar i Frankrike än i Sverige. Det är så tråkigt att i Sverige finns det nästan bara ett bokhandelsföretag, sen finns det mindre antikvariat. Men independentbokhandlar är väldigt ovanligt i Sverige, det finns bara ett litet gäng. Sedan finns det ännu färre nischade bokhandlar, men dem som finns är helt fantastiska. I Malmö finns till exempel Sci-fi-bokhandeln och Anti som verkligen kvalar in. Sedan finns det Söderbokhandeln i Stockholm. Så det finns ju några mindre bokhandlar som verkligen är bra. Vi har tänkt mycket kring hur man har en bokhandel som inte är Akademibokhandeln. Hur strukturerar man det på ett annat sätt? Hur kan man få ett mer genuint, välsorterat och välstrukturerat sortiment? Hur man kan tillgängliggöra queer-litteratur på ett rimligt sätt och samtidigt skapa en trygg, mysig och kreativ miljö?
Vad är storyn bakom namnet Page 28?
– Jag är sämst i hela världen med att komma på namn till saker. Det blir alltid ”Butterfly” typ! Som när man försökte komma på ett namn till ett band när man var 8 år, och då hette man alltid typ ”The Butterflies”. Men som tur var så var jag inte ensam utan det var Sigge eller Ebba som kom på Page 28, vilket jag tyckte lät bra. Och föreningen är registrerad med bara namnet Page 28. Men sedan hade jag precis sett filmen Ett porträtt av en kvinna i brand, vilket är en fransk lesbisk film. Mot slutet är det sida 28 i en anteckningsbok som spelar en stor roll i berättelsen. Och då ville jag gärna lägga till 28 som en referens till det. Det som jag gillar mest med namnet är att man kan säga det på tre olika språk, eller säkert fler. På svenska säger vissa Page som frisyren, men de flesta slutar säga Page som frisyren eftersom alla andra säger Page som sida på engelska. Och då känner jag: Stå upp för er gänget! Fortsätt gärna använda det uttalet också. Sedan kan man säga Page på franska för det stavas likadant. Men på hemsidan står det någon liten förklaring om att det är platsen som vi själva skapar, där vi gör utrymme. Och man kan också tänka på det så att i en hel bok så är det kanske sida 28 som rymmer det queera narrativet. Så man kan göra deep tolkningar av det också. Men det är egentligen mest en rolig referens till en film.
Har du något lästips från ert sortiment just nu?
– Vi har mycket roligt inne. Men en bok som jag har mina ögon på just nu är Female Masculinities av Jack Halberstam. Det är en fackbok som handlar om kvinnlig maskulinitet. Annars så är jag väldigt inne på Nina Bouraoui, som vi har flera olika böcker av i butiken översatt till svenska. Det är ett stort tips!
Text: Hanna Bolander, @bolander.jpg