Foton: Mats Bäcker

Hyllade Broadwaysuccén Dear Evan Hansen goes svenska – och lyckas

Broadwaysuccén Dear Evan Hansen tar oss tillbaka till den bitterljuva gymnasieångesten som vi både saknar och vill förtränga. Med teman som komplicerade relationer till sina föräldrar, att vara olyckligt kär i någon som knappt vet att du finns, en önskan om att bli sedd och en kamp med skuld och skam, fylls Intiman teater i Stockholm med unik och medryckande musik. Dear Evan Hansen är en inspirerande, rolig och sorglig historia om hur alla spelar roll oavsett människans brister, och det finns absolut ingenting med denna musikal som jag vill förtränga.

Dear Evan Hansen handlar om den ensamma, 17-årige pojken Evan, spelad av Martin Stokke Mathiesen, som har grov social ångest. För att hjälpa honom att få lite självförtroende föreslår hans psykolog att han skriver brev till sig själv – ”Kära Evan Hansen, idag kommer bli en fantastisk dag för att…” Brevet består dock istället av rader om hur alla dagar känns hopplösa och hur det enda som håller honom kvar är Zoe Murphy, spelad av Clara Henry, som knappt vet om hans existens.

När Evan ska skriva ut brevet och ta med det till sin psykolog hittar, oturligt nog, Connor Murphy (Kristian Grundberg) brevet och tror att Evan försöker mobba honom genom att skriva saker om hans syster. I ilska springer han iväg med Evans brev i handen. Evan blir senare kallad till rektorn, där Connors föräldrar sitter gråtandes och berättar att Connor tagit sitt liv och att Evans brev låg i hans ficka, vilket föräldrarna tror är Connors självmordsbrev, adresserat till Evan. På grund av föräldrarnas glädje över att Connor faktiskt hade en vän, vill Evan inte göra dem besvikna, så han låtsas ha varit Connors bästa vän. I utbyte mot att berätta om sina fina, men falska minnen med Connor, får Evan den bekräftelse och tillhörighet han alltid önskat, till och med från sin förälskelse Zoe. Första akten avslutas med låten Det finns någon där med en emotionell musikalisk explosion som man helst hoppas aldrig ska gå över.

I akt två ser vi Evan leva sin dröm, men till vilket pris? Helt berusad av lycka och kärlek från de omkring honom, börjar han glömma bort omvärlden. Både lögnerna och Evans egna samvete kommer ikapp honom och Evan ställs inför ett dilemma: att avslöja allt och riskera att förlora allt, eller att vara älskad baserat på en lögn.

I pausen hörde jag en äldre herre nämna ”Fan, tänk vad många ungdomar det är här. De brukar inte intressera sig för teater”. Först och främst, kära KULT-läsare, det bör vi ändra på, och för de andra, kan den ovanligt låga medelåldern bero på Youtube-stjärnan Clara Henry och Joel Adolphson, från Youtube-trion I Just Want To Be Cool, som spelar Jared Kleinman – det närmaste Evan kunde komma till en kompis innan Connors död.

Martin Stokke Mathiesen som Evan Hansen och Clara Henry som Zoe Murphy

Clara Henry överraskar med sin talang i sång och skådespel. Det fanns ett ögonblick av skepticism hos mig kring Youtubers i stora teaterroller, men när Henry sjunger i den otroligt sorgliga låten Rekviem förstår man direkt hennes talang. Att kunna låta som att man gråter samtidigt som man sjunger och träffar rätt toner är en utmaning som hon klarar galant. Likadant är det med vår fantastiska huvudrollsinnehavare Stokke Mathiesen, som kan ha en sån ångest, frustration och sorg i rösten, men ändå fortfarande låta som huvudsångaren i ditt favoritboyband. Adolphson spelar ungefär samma karaktär som i I Just Want To Be Cool, förutom lite mer PG13. Det är inte något negativt dock då det passar rollen väldigt bra.

Som en extrem Dear Evan Hansen-fantast (av att endast ha lyssnat på albumet) blev jag överlycklig när jag fick inbjudan att recensera Markus Virtas svenska översättning. Det råder ingen tvekan om att Steven Levenson, manusförfattaren för Broadwaysuccén, och kompositörerna Benji Pasek och Justin Paul är unika och fantastiska på det de gör. Det är svårt att leva upp till sådan talang, men Virta lyckas bra med att förmedla de rätta känslorna som finns originallåtarna, även om vissa ordval passar lite klumpigt in i sången och melodin, något som är förväntat när man är van vid originalspråket.

Apropå ord är Dear Evan Hansen en musikal med fokus på tonåringar, och tyvärr brukar inte alltid ”vuxna” människor ha koll på det så kallade ”lingot”, och det hade kunnat vara bra med lite ungdomlig input när manuset översattes. Notera dock att Virta absolut inte gör mig besviken och att detta inte kommer stoppa mig från att gå igen innan säsongen är över.

Vissa av er kanske har koll på att Dear Evan Hansen-filmen floppade så totalt att Filmstaden till och med inte ville visa den på bio i Sverige som planerat. Vi får därför tacka gudarna, kristallerna eller vad ni än tror på, för att vi lyckades få denna absolut lyckade musikal till Sverige.

Alla som ser denna musikal kommer kanske inte kunna relatera till alla problem de olika karaktärerna upplever, och den kan därför av vissa upplevas som banal, men många av oss kan. Oavsett om det är att man känner sig ensam, sörjer, har svåra familjerelationer eller kärleksproblem, visar denna musikal en sida av det moderna tonårs- och föräldralivet som alla borde se.

Dear Evan Hansen spelas på Intiman teater i Stockholm mellan 23 januari till 12 april 2025.