Här är din sommarläsning – 8 boktips från podden Litteräris
Snart är sommaren här och för många av oss bjuder den kanske på mer tid att läsa än i vanliga fall. Vi hörde därför av oss till Jessica Johansson och Anna Wehlin från den nystartade podden Litteräris och bad dem samla ihop några tips till hängmattan. Here we go!
Jessicas sommarlästips
1. Darling River – Sara Stridsberg
Jamen vem vore jag som sant Stridsberg-fan om jag inte hade med åtminstone en av hennes titlar på den här sommartipslistan? Så fick det bli helt enkelt. Jag skulle egentligen ha kunnat välja vilken av hennes böcker som helst – inklusive de två pjäsböckerna – men det fick bli den bok som jag läst flest gånger.
Darling River är vad Stridsberg kallar för Doloresvariationer. Olika berättelser och livsöden uppstår utifrån Nabokovs berömda Lolita-karaktär. Vi har Lo som åker runt på nätterna i sin pappas Jaguar genom brinnande skogar. Vi har den tillfångatagna aphonan i Paris som tränas till att teckna. Och vi har den åldrande Lolita, inte längre ett objekt i männens ögon, som är allt annat än behagfull. Det här är kanske inget för dig som föredrar handling framför språk och uppskattar en dramaturgisk kurva. Men det är en språkligt mästerlig pärla som alla åtminstone borde ge en chans.
2. Lära min mor att föda – Warsan Shire
Jag kanske egentligen inte borde tipsa om poesi på en sådan här lista. Jag, som alltid säger att den är så svår att beskriva. Samtidigt är poesin för alla, och kanske särskilt Warsan Shires oerhörda Lära min mor att föda. Så det känns viktigt att den får vara med. På bara 35 sidor beskrivs så oändligt mycket – att vara kvinna, hemlängtan och traumatiska upplevelser – och ska du bara läsa en diktsamling i sommar så låt det bli denna. Se bara den här dikten, bokens sista och kortaste, med titeln I kärlek och krig:
Till min dotter vill jag säga,
’när männen kommer, sätt eld på dig själv’.
3. Kejsarn av Portugallien – Selma Lagerlöf
När jag vill lyxa till det riktigt ordentligt på läsfronten så brukar jag unna mig en bok av Selma Lagerlöf. Det finns ju bara så många och de blir knappast fler. Det låter kanske torrt och alltför litteraturnördigt – och det är det också. Vilket jag älskar! Språket i den här tunnisen är sådär ljuvligt ålderdomligt snirkligt, utan att för den sakens skull bli otillgängligt.
Jan i Skrolycka har en dotter som han gör allt för, och han tappar kontakten med verkligheten när hon flyttar till Stockholm. Han börjar tro att dottern är kejsarinna av Portugallien, och att han är kejsare. Det här oroar så klart hans omgivning, och sticker dem även i ögonen på olika sätt. Jamen handlingen kan man ju googla på om man vill veta mer, så jag nöjer mig med att säga att det här är en pärla du inte vill missa – och som helt klart är värd sin klassikerstatus!
4. De vilda detektiverna – Roberto Bolaño
Sommaren är ju en tid som lämpar sig för att ta sig igenom åtminstone någon tegelsten, därav detta tips! För det här är en tjock bok, men låt inte det skrämma dig. Här har vi nämligen en totalt förtrollande berättelse som utspelas bland annat i Mexico City. Den handlar om ett antal poeter och vänner som rör sig genom världen från 1970-talet och framåt, och gör outplånliga intryck på alla som korsat deras väg. Precis som poeterna rör sig romanen geografiskt runtom i världen, och handlar om att vara poet och ung. Och arg. Boken handlar om drömmar och revolutioner och vänskap. Ja alltså, det är inte den lättaste berättelsen att sammanfatta så jag nöjer mig med att locka med dessa ord så får du lita på mig. Den är värd varenda sekund av din tid!
PS. Roberto Bolaño dog alldeles för ung men hann skriva en hel del, så jag kan rekommendera att man dyker ner i hans författarskap, såväl poesin som romanerna och novellerna är mästerliga.
Annas sommarlästips
1. Ull – Hugh Howey
Om du gillar dystopisk eskapism (som jag) så är Ull något för dig. Något hemskt har hänt som har förgiftat jordens atmosfär och människorna har tagit sin tillflykt till en jättelik silo som sträcker sig 144 våningar under jord. Men är allting verkligen som det verkar vara, eller döljer sig mörka hemligheter i silon (eller utanför)? Den här boken innehåller både totalitärt styre och revolution – precis som en riktigt härlig science fiction-bok bör göra.
Hittade den här under etiketten “Industrisemester” på ett bibliotek en gång i tiden och lånade den på stubben. Ångrade mig icke. Och det bästa? Det är första boken i en trilogi så du kan tillbringa hela sommaren i detta nedpestade ökenlandskap om du känner för det.
2. Ghost World – Daniel Clowes
Ghost World är ett seriealbum från 1997 som blivit en kultklassiker och som också gjorts till en underbar film med bland annat Thora Birch, Scarlett Johanson och Steve Buscemi. Häng med två desillusionerade brudar som precis gått ut high school i en amerikansk småstad och som söker mening i tillvaron och med sig själva under en sommar.
Enid och Rebecca är två cyniska pseudo-intellektuella kids som driver runt i den lilla staden de är födda och uppvuxna i, medan de kritiserar popkultur och människor de möter och samtidigt försöker hitta en plats i tillvaron som känns rätt för dem. Det är roligt, mörkt, lite nittiotalsnostalgiskt punkigt och alldeles alldeles underbart.
3. The Ocean at the End of the Lane – Neil Gaiman
Neil Gaiman är mångas favoritförfattare och är en mästare på mystik och humor. Den här boken är lite av en doldis i hans författarskap, men bjuder in en till en fin och magisk resa till en damm som egentligen är ett hav.
Huvudpersonen återvänder till sin hemstad för att gå på en begravning vilket kastar honom tillbaka on a trip down memory lane, närmare bestämt till minnen från fyrtio år tillbaka då han var barn. Alldeles särskilt minns han grannflickan som brukade hävda att dammen på baksidan av huset egentligen var ett hav. Det här är en både sorglig och fin skildring av hur ens barndom och vuxenskap ibland inte riktigt hänger ihop, och hur man lappar ihop sig på ett sätt så både ens inre barn och den man sedan blivit får plats.
4. Persepolis – Marjane Satrapi
Persepolis är en självbiografisk serieroman i fyra delar som tar avstamp i den iranska revolutionen 1979 genom den tioåriga flickan Marjanes ögon och slutar i hur hon försöker finna sig en plats som ung kvinna med konstnärliga ambitioner i sitt nya Iran. Huvudpersonens utveckling löper parallellt med händelserna i Iran, allt i en avskalad stil som ofta använder sig av humoristiska grepp för att beskriva tragiska situationer. Även denna serieroman är filmatiserad och jag kan varmt rekommendera den tecknade filmen (prisbelönad i Cannes!). Det är hemskt, fint och roligt – allt under samma tak. En sann serieklassiker som borde läsas av alla!
Litteräris är en snackpodd om böcker med Anna Wehlin och Jessica Johansson. Podden släpps varannan tisdag och finns där poddar finns, samt på @litterarispodcast på Instagram.