Bokrecension- ett feministiskt uppvaknande i Kina
Leta Hong Finchers skriver i sin bok Betraying Big Brother – A feminist awakening in China om den historiska bana som har gett upphov till samtidens feministiska rörelse och om priset som feminister betalar för sin aktivism i dagens Kina.
Kina är ett land med stark censurering av media. Antalet frihetsberövade journalister och aktivister ökar och likaså massbevakning av landets befolkning. Utav de 180 länder som mäts i World Press Freedom Index 2019 kniper Kina en plats i botten som tredje sämsta (177). Även andra problem ter sig stora i landet, som att kvinnor är utsatta för otroligt mycket våld och sexuella trakasserier. Kvinnors ekonomiska och politiska rättigheter försvinner i snabb takt, bland annat på grund av en växande idealisering av ett starkt patriarkalt samhälle. Denna kontext är som en betongvägg som står i vägen för den feministiska kampen, där aktivisterna inte har något annat än sina knytnävar att slå med. Det är just det Leta Hong Fincher vill berätta om. I boken ger hon en överblick över hur den feministiska rörelsen utvecklats från 1900-talet tills idag. En djupdykning sker i dagens rörelse genom berättelser direkt från feministerna som är en del av de så kallade Feminist Five och ett antal andra erkända aktivister.
Feminist Five är en symbol för den feministiska rörelsen i Kina. Gruppen blev känd genom sina sociala mediekanaler, där de fem aktivisterna skrev om och skapade uppmärksammade inlägg om våldet mot kvinnor, i t.ex. Feminist Voices! och andra liknande bloggar i Weibo. De kämpar för en jämlik värld där kvinnor ska få samma sociala, politiska och ekonomiska rättigheter som män. De kämpar mot ett hårt misogynt samhälle och en hård auktoritär stat. I boken skriver Leta Hong Fincher att 99 procent av alla kvinnor i Kina har upplevt någon form av sexuellt ofredande. Större delen av detta våld sker i hemmet. Våld inom äktenskap är något som sällan bemöts som ett brott, varken av rättsväsendet eller samhället. Därför är det något som upplevs som kontroversiellt och som en kritik mot staten skriver Fincher.
I Betraying Big Brother har Fincher återgett olika samtal och intervjuer som hon fört med kvinnorna bakom Feminist Five; Li Maizi, Zheng Churan, Wei Tingting, Wu Rongrong och Wang Man; samt med andra aktivister som är engagerade i den feministiska kampen i Kina idag. Hon skriver om deras berättelser, hur de har blivit utsatta för hot, våld och tortyr på grund av att de gjort sina röster hörda. Deras texter fick stor uppmärksamhet och bloggen snabbt 180 000 följare – något som i en bättre av världar hade firats i frihet, men som i ett auktoritärt och patriarkalt Kina ledde till 37 dagar av berövad frihet. Väl där blev kvinnorna utsatta för utpressningar och hårda förhör.
Flera av de aktivister som Fincher talar med delar sina egna historier om våld, utsatthet och diskriminering, och om hur det inspirerade dem att börja arbeta mot strukturerna som upprätthåller en sådan kultur. Kvinnorna i Feminist Five har även fått utstå mycket näthat och mobbning från män i sociala medier. Den extrema fara som det innebär att tala ut i media om något är svårt, om inte omöjligt, att kunna förstå eller relatera till i Sverige. Det är nästan obegripligt att ens tänka sig att behöva kämpa för rätten till yttrandefrihet. Samtidigt, vid sidan av denna självklara syn på yttrandefrihet, är det fortfarande vanligt att kvinnor som framträder i media får dödshot och blir utsatta för näthat – ett färsk exempel ser vi i dokumentären om Gina Dirawi.
Det faktum att denna rörelsen lyckades tränga igenom de hårt censurerande brandväggar Kina satt upp kring internet och sociala medier visar på den enorma kraft som civilsamhället och aktivisterna kan ha. Berättelsen om kvinnor som står emot hela Kinas stat är inspirerande och viktiga att uppmärksamma. Jag tror att vi behöver höra historierna om kampen mot våld mot kvinnor som bedrivs i olika länder, världen över. För i dessa berättelser kan vi finna inspiration, kraft och en känsla av en kollektiv aktion mot patriarkatet.
Våld mot kvinnor är det största motståndet mot en jämlik värld. Kvinnors utsatthet är global. Därför känner jag hopp när jag läser Betraying Big Brother. Trots att situationen känns omöjlig, och att vi har en otroligt lång väg att gå tills vi når en värld där kvinnor inte är fast i ett konstant underläge, så kommer vi att fortsätta kämpa. Kämpa för våra rättigheter. För andras rättigheter. För världen.
Idag sker det protester i Indien mot en diskriminerade medborgarlag. Vi ser människor kämpa emot hårt polisiärt våld i Hong Kong mot en utvisningslag. I Chile startades en protest mot höga kostnader i kollektivtrafiken som nu blivit en enorm demonstration mot polisvåld i landet. I Sudan kämpar man mot El-Bechirs regim som vägrar avgå. Med Greta Thunberg som symbol och frontfigur har 13 miljoner demonstranter – många av dem skolungdomar – startat en global kamp mot det stora klimathotet. Vad vi ser är att demonstrationer sker överallt, men framför allt i länder med auktoritära regimer, inskränkta mänskliga rättigheter och där människor tvingas leva under svåra förhållanden.
Människor fortsätter kämpa för sina rättigheter även om de måste stå upp för sig själva och hinder så stora som hela Kinas stat. Det gör mig mer än inspirerad att kunna uppmärksamma vår tids och världs demonstrationer och aktivism, och att kunna ge plats åt deras röster. Det gör mig än mer inspirerad att lära mig om de aktivister som finns i världen, och det är där Betraying Big Brother kommer in. Utan att vara akademiskt eller svårt skrivet lyckas Leta Hong Fincher beskriva kvinnornas kamp i Kina, ge en historisk överblick och samtidigt fokusera på en av vår samtids viktigaste frågor. Jag tror att det finns otroligt mycket att hämta i andra feministers berättelser och jag tror att Fincher är en bra början till den kunskapen. Detta är, såklart, inte hela berättelsen om Kina eller om de feminister som kämpar för sina och andras rättigheter där. Det är, kanske, en början till en första inblick in i en kamp som annars inte kommer på tal så ofta. Som annars raderas bort och osynliggörs.